Žena koja je upravljala Britanijom 49 dana jutros je glavna sprdnja na internetu. Hit je ovaj video: 'Kamerman je odabrao nasilje'

U potopu konzervativaca bivša premijerka Liz Truss ostala je bez mjesta u parlamentu

Laburisti lijevog centra nadmoćno su pobijedili na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trebali bi osvojiti golemu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rishija Sunaka imat će najgori rezultat u dugoj povijesti stranke jer su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

Izborna pobjeda predstavlja nevjerojatan preokret za Keira Starmera i njegove laburiste, za koje su kritičari i pristaše rekli da se suočavaju s egzistencijalnom krizom prije samo tri godine kada se činilo da su izgubili svoj put nakon teškog poraza 2019. Dosadašnji premijer Rishi Sunak je ranije priznao poraz i rekao da je nazvao Starmera kako bi mu čestitao na pobjedi.

“Rekli smo da ćemo okončati kaos, i hoćemo, rekli smo da ćemo okrenuti novu stranicu, i jesmo. Danas započinjemo sljedeće poglavlje, započinjemo rad na promjenama, misiju nacionalne obnove i počinjemo ponovno graditi našu zemlju”, rekao je budući britanski premijer Starmer.

Liz Truss ostala bez mjesta u parlamentu

Jedna od gubitnica ovih izbora je bivša premijerka Liz Truss, koja je ostala bez mjesta u parlamentu. “Nismo isporučili politiku koju ljudi žele”, rekla je Truss za BBC.

Dodala je da njezina stranka nije uspjela zadržati niske poreze ili smanjiti imigraciju. Podsjetimo, Liz Truss je premijerka s najkraćim mandatom u britanskoj povijesti. Vodila je državu samo 49 dana, a ostavku je dala u listopadu 2022. godine. Na čelu Konzervativne stranke naslijedio ju je Rishi Sunak.

Ruganje na društvenim mrežama

Očekivano, društvene mreže užarile su se od reakcija, uglavnom posprdnih. Tako je netko na X-u komentirao kamermana BBC-ja koji se fokusirao na Truss, polako joj zumiravši lice, nakon objave rezultata. “Snimatelj BBC-ja se probudio i odabrao nasilje ovim sporim zumiranjem Liz Truss dok se ona pokuša sakriti na kraju reda”, stoji u komentaru.

Neki su, pak, slikovito prikazali kako su čekali rezultate do ranih jutarnjih sati samo da vide kako Truss ostaje bez fotelje.

Javio se i Piers Morgan, uz komentar: “Žena koja je sje**la državu sada je sje**na”.