Zelenski se žali da američko oružje dolazi na kapaljku: 'Rusi koriste priliku, šaljite nam ga hitno'

Ukrajinske snage povukle su se iz tri sela na istoku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da vitalno američko oružje počinje pristizati u Ukrajinu u malim količinama i da se proces mora odvijati brže jer napredujuće ruske snage to pokušavaju iskoristiti.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za medije u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da situacija na bojnom polju izravno ovisi o brzini isporuke streljiva Ukrajini. “Pravovremena potpora našoj vojsci… Danas još ne vidim ništa pozitivno po tom pitanju. Ima zaliha, pomalo su krenule, taj proces treba ubrzati”, rekao je.

Sjedinjene Države prošli su tjedan usvojile paket pomoći od 61 milijarde dolara, okončavši višemjesečni zastoj u Kongresu i pobudivši time nadu u Kijevu da će kritično slabe zalihe artiljerijskih granata uskoro biti popunjene.

Povukli su se iz tri sela

Ukrajinski vrhovni zapovjednik rekao je u nedjelju da su se ukrajinske snage povukle iz tri sela na istoku. “Ruska vojska sada pokušava iskoristiti situaciju dok čekamo opskrbu od naših partnera. Upravo zato brzina isporuke znači stabilizaciju fronte”, rekao je Zelenski.

“Rusija se priprema za ofenzivne akcije”, dodao je. Ukrajinski čelnik također je istaknuo potrebu za isporukom sofisticiranih sustava protuzračne obrane Patriot koje Kijev želi kako bi se suprotstavio ruskim raketnim napadima dugog dometa i bespilotnim letjelicama.

Zelenski je rekao kako je Kijev postigao određeni napredak u nabavi zaliha projektila za sustav Patriot, ali da još uvijek radi na nabavi novih lansera koji ispaljuju projektile.