Zelenski će smijeniti ukrajinskog premijera? 'Umoran je od njega, ni ne sluša ga na sastancima'

Već su počela kružiti neka imena mogućih kandidata

Ukraine's President Volodymyr Zelensky looks on during a joint press conference after talks with Latvia's President on January 11, 2024 in Riga, Latvia. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
FOTO: AFP

Bliski suradnici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za portal Ukrainska pravda rekli su da će vjerojatno smijeniti premijera Denisa Šmihala.

“Predsjednik je umoran od Šmihala, vidi se po njegovom stavu na sastancima. Više ga i ne sluša. Zelenski stalno želi neka kreativna rješenja i prijedloge, a Šmihal se tomu ne može prilagoditi”, rekao je izvor blizak Zelenskom.

Drugi izvor kaže da bi Šmihala mogla zamijeniti prva potpredsjednica ukrajinske vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko.

Jedna u nizu smjena

Jedan od kandidata je i navodno predsjednik uprave Naftogaza Oleksij Černisov, ali njegova kandidatura je još pod upitnikom. Ova smjena bi bila još jedna u nizu čistke redova okupljenih oko Zelenskog.

U svibnju ove godine smijenio je voditelja jedinice za osobnu zaštitu, Serhija Ruda, nakon što su dvojica njezinih visokih dužnosnika privedena zbog navodne zavjere za ubojstvo.

Ove godine je također smijenio glavnog zapovjednika oružanih snaga Valerija Zalužnog.