Zapad će iskoristiti rusku imovinu za pomoć Ukrajini. Očekuje se dogovor o višegodišnjem zajmu Kijevu

Čelnici skupine G7 počeli su u četvrtak godišnji samit u Italiji

APULIA, ITALY - JUNE 13: European Council President Charles Michell (L), German Chancellor Olaf Scholz (2nd L), Canada Prime Minister Justin Trudeau (3rd L), French President Emmanuel Macron (4th L), Italian Prime Minister Giorgia Meloni (C), U.S. President Joe Biden (4th R), Japan Prime Minister Fumio Kishida (3rd R), British Prime Minister Rishi Sunak (2nd R) and President of the European Commission Ursula Von Der Leyen (R) pose for a family photo for 50th G7 summit in Brindisi, Apulia, region of Italy on June 13, 2024. Valeria Ferraro / Anadolu (Photo by Valeria Ferraro / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Čelnici skupine G7 počeli su u četvrtak godišnji samit u Italiji, mnogi opterećeni problemima u svojim zemljama, ali i odlučni ostaviti traga na svjetskoj pozornici, u prvom redu pružanjem pomoći Ukrajini te suprotstavljanjem kineskim gospodarskim ambicijama.

Na početku dvodnevnih razgovora diplomati su rekli da je postignut načelni dogovor o planovima da se Ukrajini odobri zajam od 50 milijardi dolara za koji bi jamstvo bile kamate od zamrznute ruske imovine.

Uz to, zapadne zemlje dijele zabrinutost zbog prevelikih kineskih industrijskih kapaciteta koji iskrivljuju globalna tržišta te odlučnost da pomognu afričkim zemljama u razvoju, rekli su diplomati.

‘Očekuje nas puno posla…’

“Očekuje nas puno posla, ali sigurna sam da će razgovori u ova dva dana dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata”, rekla je talijanska premijerka Giogia Meloni na početku sastanka u luksuznom resortu Borgo Egnazia u Apuliji na jugu Italije.

Dok je Meloni ponesena trijumfom na nedavnim izborima za Europski parlament, čelnici drugih šest zemalja – SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Japana – suočeni su kod kuće s velikim problemima koji bi im mogli potkopati autoritet.

Američkog predsjednika Joea Bidena očekuju u studenome neizvjesni predsjednički izbori, britanski premijer Rishi Sunak mogao bi izgubiti vlast na parlamentarnim izborima idući mjesec, a francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je u nedjelju parlament nakon što je njegova stranka potučena na europskim izborima.

Skup otvoren nizu čelnika

Skup G7 će kasnije biti otvoren cijelom nizu svjetskih čelnika uključujući papu Franju, koji će u petak govoriti o rizicima i potencijalima umjetne inteligencije.

Na samitu će drugu godinu zaredom sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji će sudjelovati na razgovorima u četvrtak poslijepodne, nakon čega će potpisati novi dugoročni sporazum o sigurnosti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Čelnici G7 će gotovo sigurno objaviti da su postigli okvirni dogovor o višegodišnjem zajmu Ukrajini koristeći se profitom od zaplijenjene ruske imovine koji će zatim finalizirati pravni stručnjaci, a novac bi trebao biti prikupljen do kraja godine.

Nastavak pomaganja Ukrajini

Izvor blizak pregovorima rekao je da je smisao dogovora osigurati da se Ukrajini nastavi pomagati godinama neovisno o tome tko bude na vlasti u svakoj članici G7, što je znak zabrinutosti da bi američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump mogao biti mnogo manje naklonjen Kijevu ako bi pobijedio Bidena u studenome.

Na skup su pozvani i čelnici Indije, Brazila, Argentine, Turske, Alžira i Kenije.