Voditeljica škole u čijem je dvorištu pronađena bomba: 'Policija je ogradila područje, nije nam bilo svejedno'

U prvom trenu nisu znali o čemu je riječ

Ljiljana Mutak
FOTO: Screenshot/Dnevnik Nove TV

Krapinsko-zagorska policija je dojavu o bombi u osnovnoj školi kod Zlatara dobila danas u 12:45. Bombu je pronašla čistačica u dvorištu škole. Na teren su izašli pirotehničari koji su bombu uništili kontroliranom eksplozijom. Obavljen je očevid, a istraga ovog slučaja se nastavlja.

“Prilikom košnje dvorišta čistačica je naišla na tu neobičnu napravu za koju tada nismo znali da je bomba. Odmah me obavijestila. Ja sam s nastave izašla van i to smo pogledali, slikali i obavijestili ravnatelja i policiju”, ispričala je voditeljica Područne škole Martinščina Ljiljana Mutak u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Policija je ogradila područje

U školi je u tom trenutku bilo 12 učenika. Mutak navodi da djeci nisu rekli što se događa, već su ih upozorili da ne izlaze na dvorište. Nastava je bila pri kraju, djeca su se spremala krenuti kući pa nije bilo potrebe za evakuacijom, kaže.

“Nije bilo panike. Policija je ogradila područje, pozvala pirotehničare i objašnjena nam je ozbiljnost situacije”, dodaje Mutak. “Nije nam bilo svejedno, ali znali smo da smo u sigurnim rukama policije i pirotehničara tako da nije bilo panike”, ispričala je. Kako bi se obavila detonacija bombe, iskopana je rupa u zemlji.

‘Čulo se, ali sve je bilo u redu’

“Eksplozivnu napravu su stavili u rupu i rekli su nam da će se čuti prasak, ali nije to bilo ništa strašno. Bilo je kontrolirano, čulo se, ali sve je bilo u redu”, kazala je Mutak.

Pretpostavlja se da se bomba našla u blizini škole jer je u dvorištu potok. “Vidljivo je da je bila u vodi i blatu. Okoliš i škola su sigurni za djecu. Ovako nešto nije uobičajeno”, zaključuje Mutak.