Više brodica nasukalo se sinoć i tijekom noći zbog nevremena, spašeno dvoje ljudi

Lučke kapetanije su zbog nevremena imale pune ruke posla

22.07.2022., Zadar - Dan u patroli s djelatnicima Lucke kapetanije Zadar. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Više brodica nasukalo se sinoć i tijekom noći na području zadarskog i splitskog arhipelaga za vrijeme nevremena. Sve prijavljene pomorske nesreće i nezgode prošle su bez stradalih, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) noćas u 00:44 sati zaprimila je dojavu dvočlane posade jedrilice, od kojih je jedna maloljetna osoba, o nasukavanju. Uslijed jakog nevremena praćenim jakim udarima bure nasukali su se na hridi otoka Mala Sestrica i iskrcali se na obalu.

Odmah po dojavi prema brodolomcima je isplovila spasilačka brodica Lučke kapetanije Zadar (LK Zadar), dok je o događaju obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije (PPAP) Zadar, Civilna zaštita i Obalna straža RH.

Bili pothlađeni i u stanju stresa

Službenici LK Zadar po dolasku na poziciju uočili su motornu brodicu dužine 15 metara nasukanu pramčanim dijelom na otočne hridi. Nedaleko od plovila bilo je i dvoje brodolomaca koje su neozlijeđene evakuirali s obale i ukrcali na spasilačku brodicu.

Budući da je dvoje spašenih bilo pothlađeno i u stanju stresa, angažirani su djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar koji su ih preuzeli u daljnje medicinsko postupanje odmah nakon pristajanja u Luku Gaženica u 2:15.

Na poziciji nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Brodica je osigurana do smirivanja vremenskih uvjeta i pripreme za komercijalno odsukavanje i tegalj. LK Zadar provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, kao i sva daljnja postupanja u ovome događaju.

Lučka kapetanija Split dobila šest dojava

Lučka kapetanija Split (LK Split) je sinoć posredstvom MRCC-a Rijeka zaprimila dojave o više poteškoća na brodicama koje je zateklo nevrijeme, uglavnom u području Paklenih otoka. Srećom, sva događanja su bez ozlijeđenih osoba, onečišćenja mora i veće materijalne štete.

Službenici LK Split odazvali su se na pozive šest posada brodica koje su prijavile poteškoće uglavnom u području bračko – hvarskog arhipelaga. Prva dojava o pomorskoj nesreći u LK Split stigla je u 21:40 posredstvom Ispostave lučke kapetanije Hvar (ILK Hvar). Prema dojavi, nasukala se brodica u uvali Stipanska, na Paklenim otocima.

Službenici ILK Hvar odmah su isplovili prema poziciji. Ubrzo su pronašli nasukanu brodicu bez posade. U međuvremenu nije prijavljeno stradavanje ili nestanak osoba. Iz LK Split utvrđeno je kako je nasukana brodica u vlasništvu domaće charter tvrtke prema kojoj je pokrenuta komunikacija i daljnje postupanje, budući da je na brodici boravilo 10 članova posade, uključujući voditelja (državljani Švedske).

Havarija brodice kod Paklenih otoka

Sljedeća dojava u LK Split zaprimljena je sinoć u 22:20 posredstvom MRCC-a Rijeka. Radilo se o pozivu upomoć posade brodice u havariji, također u nevremenu na području Paklenih otoka. Odmah po zaprimanju dojave iz LK Split uspostavljena je izravna komunikacija s voditeljem brodice na kojoj je boravilo 10 osoba, uključujući voditelja (državljani SAD-a i Ukrajine).

Prema havariranoj brodici isplovili su službenici ILK Hvar. Ubrzo su pronašli brodicu u uvali Taršće. Nakon što su provjerili stanje posade i ustanovili da nema ozlijeđenih, havariranu brodicu s posadom uzeli su u tegalj do sigurnog veza u uvali Soline, kamo su uplovili sinoć u 23:30.

Osim navedenih intervencija, MRCC Rijeka je u suradnji s LK Split koordinirala komunikaciju posada brodica u nepovoljnim, ali ne i pogibeljnim situacijama s tvrtkama specijaliziranim za pružanje komercijalne pomoći posadama i brodicama na moru. Svi su slučajevi uspješno okončani, bez onečišćenja mora i uz relativno manju materijalnu štetu na plovilima. “Svi prijavljeni slučajevi očevidno se obrađuju u nadležnosti Lučke kapetanije Split i pripadajućih ispostava splitske Kapetanije”, navode u priopćenju ministarstva.