Video. Ukrajinci izveli silovit kontranapad kod Vovčanska, u klopku uhvatili desetke ruskih vojnika

U pograničnom području na sjeveroistoku Ukrajine se vode teške bitke otkako je Moskva početkom svibnja pokrenula ofenzivu

FOTO: YouTube

Deseci ruskih vojnika predali su se ukrajinskim snagama nakon što su pokrenule protunapad oko pograničnog grada Vovčanska, gdje bjesne teške borbe otkako je Moskva pokrenula novu ofenzivu, javlja The Telegraph.

Ukrajinska 3. jurišna brigada objavila je video s prve linije bojišnice na kojem se vidi kako su njeni vojnici zarobili najmanje 24 Rusa. Telegraph piše kako snimka potvrđuje ranija izvješća koja su sugerirala da su se Rusi predali ukrajinskim snagama oko grada na sjeveru zemlje.

Rusija je otvorila novu frontu u invaziji na Ukrajinu kada je početkom svibnja prešla granicu u regiju Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine s malim grupama visoko mobilnih jedinica. No ukrajinske snage uspjele su stabilizirati liniju bojišnice, a čini se da su moskovske trupe sada zaglavljene nakon što su pretrpjele teške gubitke.

U petak ujutro eksplozija je odjeknula u blizini glavnog grada Ukrajine, nakon sirene za zračnu uzbunu i upozorenja na mogući ruski napad. Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, rekao je stanovnicima da snage protuzračne obrane djeluju u regiji Kijeva. “Ostanite u svojim skloništima! Opasnost od raketa se nastavlja”, rekao je.

Kijev uzvratio dronovima

Podsjetimo, ukrajinska vojska priopćila je u petak da je oborila sedam od 14 projektila i svih 17 dronova koje je Rusija lansirala u noćnom napadu. Snage protuzračne obrane oborile su sedam od 10 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555. Rusija je u svom napadu također lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinžal koja se lansira iz zraka. Ukrajinska vojska je oborila ciljeve u sedam regija. Guverner regije Zaporižja rekao je da je projektil pogodio otvoreno područje bez štete i da su odmah prijavljeni gubici.

Istodobno, Rusija je priopćila da je tijekom noći oborila 87 ukrajinskih dronova, od kojih je 70 ciljalo regiju Rostov (jug) u kojoj se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini. “Tijekom noći spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letjelicama iz zraka”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane navodeći da je “ukupno 87 ukrajinskih dronova oboreno iznad ruskih regija”.

Ukrajina, suočena s ruskom ofenzivom već dvije godine, redovito odgovara napadima na ruske regije i posebno ciljajući na energetska mjesta. Kijev je obećao dovesti borbe na rusko tlo u znak odmazde za brojna bombardiranja na svom teritoriju.