Video. Scene kaosa u Francuskoj. Tisuće prosvjednika izašle na ulice nakon pobjede Le Pen, protesti prerasli u masovne nerede

Slijedi pregrupiranje snaga do drugog kruga

FOTO: AFP

U Francuskoj su održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je, prema podacima izlaznih anketa, pobjedu odnijela krajnja desnica. Aktivisti ljevice okupili su se noćas u Parizu, Lyonu i drugim francuskim gradovima kako bi prosvjedovali protiv krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, a prosvjedi su se u jednom trenutku pretvorili u nerede i sukobe s policijom.

Tisuće ljudi izašle su na ulice kako bi pokazale nezadovoljstvo rezultatima prema kojima je krajnja desnica u njihovoj zemlji dobila 33 posto glasova, što je rezultat koji tu stranku smješta ispred ljevičarskih i centrističkih suparnika, uključujući alijansu predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je blok osvojio 21 posto.

Ankete su predviđale da će Nova narodna fronta, na brzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete. “Stvarno sam zabrinut zbog dolaska krajnje desnice na vlast. Imamo još tjedan dana pa ćemo se boriti”, kazao je jedan od prosvjednika, 23-godišnji student Alban, piše Politico.

Le Pen nije skrivala zadovoljstvo

Marine Le Pen, neformalna čelnica krajnjeg desnog Nacionalnog okupljanja nije skrivala zadovoljstvo. Poručila je da su “praktički zbrisali” Macrona u prvom krugu izbora. Pobjedom desnice, Pariz bi mogao dobiti antiimigracijsku i antibriselsku vladu, piše The Telegraph.

Macron se nakon europskih izbora odlučio za raspisivanje parlamentarnih izbora u zemlji, no sada djeluje da mu se taj rizičan potez izjalovio. Le Pen je već izjavila kako u drugom krugu glasanja sljedeće nedjelje očekuje “apsolutnu većinu”.

“Demokracija je progovorila i Francuzi su nas postavili na vrh, praktički su izbrisali Macronov tabor”, kazala je. “Potrebna nam je apsolutna većina kako bi Jordan Bardella iz Nacionalnog okupljanja bio imenovan premijerom za tjedan dana”, dodala je.

Najveći odaziv birača u desetljećima

Ovi parlamentarni izbori zabilježili su najveći odaziv birača u gotovo četiri desetljeća, a mnogi ga smatraju referendumom o Macronovom vodstvu države. Konačni rezultati bit će poznati nakon drugog kruga glasanja sljedeće nedjelje.

Ljevica najavljuje kako će pregrupirati svoje snage da bi pomogla u porazu desnice. “Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje za drugi krug”, rekao je Macron, a premijer Gabriel Attal je dodao: “Nijedan glas ne smije otići desnici”.

Bivši francuski premijer Edouard Philippe pozvao je kandidate za zastupnike u parlamentu koji su završili na trećem mjestu po broju glasova da se povuku kako bi spriječili kandidate ekstremne desnice i tvrde ljevice da osiguraju pobjedu.

Macrona očekuje kohabitacija?

“Smatram da se treba glasati o programima, ali i temeljnim vrijednostima”, rekao je. Bude li desnica osvojila apsolutnu većinu u francuskom parlamentu s 289 od 577 mjesta, to bi natjeralo Macrona na dogovor o podjeli vlasti, poznat kao kohabitacija dvije suprotstavljene strane.

Strani mediji opisuju rezultate od nedjelje kao “politički potres” koji je Francusku stavio na rub vodstva krajnje desnice, prvi put od vremena suradnje s nacističkom Njemačkom. Le Pen godinama pokušava “pročistiti” svoje redove kako u njima ne bi bilo ekstrema i antisemitizma, s ciljem da postigne uspjeh na izborima, što joj se, prema rezultatima od sinoć, ostvarilo.