Video. Ovo je urnebesno. Dodik se susreo s Putinom pa ga pokušao zagrliti i triput poljubiti

Putin je izbjegavao Dodikove napadne pokušaje i inzistirao samo na rukovanju

Milorad Dodik, Vladimir Putin
FOTO: AFP

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se u Sankt Peterburgu susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dodik je u Sankt Peterburgu boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu koji organiziraju ruske vlasti, a nakon agresije te zemlje na Ukrajinu tamo ne dolazi gotovo nitko iz razvijenih zapadnih zemalja.

U dijelu susreta koji su mogle snimiti televizijske kamere vidjelo se kako Putin izbjegava Dodikove napadne pokušaje da se s njim opetovano grli i ljubi pri čemu je ruski predsjednik inzistirao samo na rukovanju.

Додик се састао с Путином у Санкт Петербургу

Posted by Atv Banja Luka on Thursday, June 6, 2024

U snimljenim tonskim isječcima je kazao kako se raduje jer je Dodik došao u Sankt Peterburg, a izrazio je zadovoljstvo zbog toga što bosanski Srbi stalno rade na jačanju veza s Rusijom te kazao i kako inzistira na poštivanu Daytona.

Zahvaljivao mu na stajalištima

“Znate da je naš stav u odnosu na Dayton stalni i nepromjenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije”, kazao je Putin.

Dodik se pak Putinu zahvaljivao na “principijelnim stajalištima” u odnosu prema BiH, dodajući kako je Rusija jedina država-svjedok koja poštuje taj sporazum kako je napisan.

Žalio se na odnos zapada za koji je rekao da derogira prava Srba u BiH, tvrdeći kako je dokaz tome usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a. Potvrdio je kako će osobno i kroz utjecaj koji ima na sustav odlučivanja u BiH nastaviti blokirati uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

Milorad Dodik, Vladimir Putin
AFP

Dodatno hvalio rusku ekonomiju

“Mi ostajemo ustrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama”, kazao je Dodik koji je ranije otvoreno branio rusku agresiju i pravdao rat protiv Ukrajine.

On je nakon toga interpretirajući taj razgovor za Televiziju RS (RTRS) dodatno hvalio Rusiju tvrdeći kako je njena ekonomija sada četvrta na svijetu, a Putina je nazvao liderom koji razumije što se zbiva u svijetu.

Govorio je i kako je zapad opetovano pokušavao izigrati Rusiju. “Vidim da je ovdje u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće”, kazao je Dodik.

‘Pun prijateljstva i razumijevanja’

Iako mu Putin nije uzvratio pusice, Dodik je na X-u objavio post prepun emocija prema Rusiji i njezinu lideru. “Moskva stoji iza nastojanja Republike Srpske da poštuje slovo Daytonskog sporazuma, a to se pokazalo i u susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, koji je pun prijateljstva i razumijevanja prema Srpskoj.

Rusija je jamac Daytona i ponašala se u skladu sa slovom Daytona. Rusija je zemlja koja je jako razočarana nepartnerstvom i dogovorima sa Zapadom jer su svi dogovori koje je Zapad do sada postigao potpuno devastirani, poput Sporazuma iz Minska.

Zapad je zloupotrijebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir. Na sastanku smo utvrdili da svjetska zajednica nije podržala inicijative usmjerene na zlouporabu mehanizma iz poslovnika Opće skupštine UN-a u vezi sa Srebrenicom.

‘Rusija je principijelna’

Rusija je i po tom pitanju principijelna. Govorila je o tome da to neće pomoći, neće pomiriti ljude, te da će stvoriti još veće unutarnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Njemačka i druge zemlje bile su u krivu.

Obavijestio sam Putina da će se u subotu održati Svesrpski sabor. Tamo ćemo pokazati jedinstvo i donijeti važnu deklaraciju, a Putin je poslao pozdrav srpskom narodu. Svi dogovori koje smo imali na prethodnim sastancima uspješno se realiziraju. Izrazio sam zahvalnost što sam i ove godine pozvan na Gospodarski forum.

Putin me je obavijestio da Rusija bilježi rast koji je među najvećima u svijetu i da je danas četvrta svjetska ekonomija, što govori da se procesi u ovoj zemlji vode na pravi način. Do kraja godine imat ću još jedan sastanak s Putinom”, napisao je Milorad Dodik na X-u.