Video. Ovako izgleda kad trese 7,2 po Richteru. Snažan potres pogodio južni dio Perua

Više ljudi je ozlijeđeno, materijalna šteta je velika

FOTO: screenshot X

Snažan potres pogodio je tijekom noći Peru. Epicentar potresa nalazio se u Tihom oceanu, cca osam kilometara zapadno od okruga Atiquipa, u pokrajini Caravelí, navodi Geološki institut SAD-a (USGC). Dubina epicentra je bila na 28 kilometara.

Lokalne vlasti navode da je ozlijeđeno najmanje osmero ljudi. Petero je zbrinuto u dvije bolnice u regiji Ica, a troje je primilo pomoć liječnika zbog lakših ozljeda u bolnici u susjednoj regiji Arequipa, priopćilo je ministarstvo zdravstva u petak ujutro, piše CNN.

Prema riječima premijera Gustava Adrianzena nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. “Upravo završavamo analizu prvih izvješća. Nema smrtnih slučajeva”, rekao je Adrianzen.

Stanovnici u panici bježali

Zabilježena je velika materijalna šteta. Na stranici EMSC-a stanovnici pogođenog područja u Peruu napisali su da ih je probudilo podrhtavanje kreveta i da su bili kao na valovima, a podrhtavanje je trajalo tridesetak sekundi.

Na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se podrhtavanje tla i stanovnici koji u panici napuštaju svoje domove. Potres se osjetio u obližnjim regijama Ayacucho, Ica i glavnom gradu Limi iako je udaljen 600 kilometara od epicentra.

Odroni kamenja blokirali promet

Eder Allca, gradonačelnik okruga Sancos u regiji Ayacucho, rekao je da je došlo do odrona kamenja na jednoj od prometnijih cesta u regiji zbog čega je nekoliko naselja ostalo odsječeno, piše ABCNews. Osim odrona kamenja i blokiranih cesta, s terena su stigla izvješća o strukturalnim oštećenjima na nekim zgradama.

Uprava za hidrografiju i navigaciju peruanske mornarice izvijestila je da je podrhtavanje tla aktiviralo upozorenje na cunami duž peruanske obale. Pacifički centar za upozoravanje na cunami u Honoluluu javio je da do cunamija nije došlo.

U regiji poznatoj po rudnicima zlata nestalo je struje i telefona. Peru i veći dio južnoameričke pacifičke obale nalaze se na granici dviju tektonskih ploča: južnoameričke ploče koja uključuje veći dio kontinenta i ploče Nazca koja se proteže preko Tihog oceana duž većeg dijela obale.