Video. Novi detalji užasa u Čepinu, bijesni auto od 1500 konja zabio se u gledatelje: 'Držali su se pravila, vozio je trofejni vozač'

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Robert Markt kaže da je organizator napravio sve po pravilima

Jedan od sudionika 31. Osijek Street Racea jučer je automobilom izletio sa staze i udario gledatelje na tribinama. Pritom je ozlijeđeno šestero osoba koje su prvo prevezene u KBC Osijek, a potom poslane na kućno liječenje u popodnevnim satima.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Robert Markt komentirao je jučerašnju nesreću u Osijeku za HRT rekavši kako ju je skrivio “naš najtrofejniji vozač koji možda ima i najkvalitetniji automobil”. Markt je kazao kako još ne možemo znati uzrok nesreće, ali se osvrnuo na ono što je vidio na snimci.

“Prema onome što se vidjelo na snimkama, pokazuje se da je došlo do greške u prijenosu snage. Jedna strana prenosila je snagu na kotače, dok je druga ostala blokirana što je dovelo do okretanja i zanošenja automobila”, kazao je i dodao da je organizator ispoštovao sva pravila koja propisuju pravilnici.

"Auto izletio na gledatelje na Street Race Osijek 😳"

Posted by Uživo sa slavonskih prometnica on Sunday, June 2, 2024

‘Auto je proizveden u ozbiljnoj radionici’

Mark je rekao da na ovakvim utrkama mogu sudjelovati automobili čiji je dio prerađen dok ostali mogu prometovati ulicama. ” Na ovoj utrci, od 204 automobila koji su bili prijavljeni, 40 ih je sudjelovalo u Prvenstvu Hrvatske. To je bila ‘pro klasa’, a a ostali su bili ‘street race’, što znači da se ljudi s ceste sa svojim vozilima mogu priključiti na te utrke”, kazao je i dodao da je to iznimno važno.

“Konkretno, govoreći o ovom automobilu, proizveden je u jednoj ozbiljnoj radionici. To nije vozilo koje se vozi po cesti. Sva vozila koja su natjecateljska moraju imati knjižicu vozila u kojoj su evidentirane te promjene”, dodao je. Ispričao je kako je baš taj automobil prije par godina pobijedio i na utrci u europskoj konkurenciji.

“Prema onom što mi je rekao vlasnik radionice, snaga automobila je oko 1500 konjskih snaga. Tu je potrebno napraviti pripremu starta kako se ne bi dogodilo ovo što se dogodilo. Potrebno je zagrijati gume”, kazao je Markt za HRT i ponovio da Savez želi saznati rezultate istrage kako bi mogli, ako se pokaže da je to potrebno, promijeniti pravilnike.