Video. Kineska vojska okružila Tajvan, u tijeku ogromne vojne vježbe: 'Snažno ćemo vas kazniti za separatističke poteze'

Kineske vojne vježbe predstavljaju prvi pravi test za novog tajvanskog predsjednika

FOTO: AFP

Kina je pokrenula nove dvodnevne vojne vježbe okruživši Tajvan, kako bi ih, ističu, “kaznili za separatističke poteze”, samo nekoliko dana nakon prisege tajvanskog predsjednika Laija Ching-tea, javlja CNN. Kineska vladajuća komunistička partija tvrdi da je Tajvan dio njezina teritorija, unatoč tome što ga nikad nije kontrolirala i da će zauzeti otok, ako bude potrebno i silom.

Vježbe, koje su počele u četvrtak rano ujutro i potpuno okružile Tajvan, predstavljaju prvi pravi test za Ching-tea u rješavanju loših odnosa s Kinom, nakon što je u ponedjeljak preuzeo dužnost novog predsjednika.

Zapovjedništvo Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) na istočnom ratištu priopćilo je da su pokrenuli zajedničke vojne vježbe koje uključuju vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo i raketne snage u područjima oko Tajvana.

Laija Peking opisao kao ‘opasnog separatista’

Vježbe provode u Tajvanskom tjesnacu koji odvaja Tajvan od kopnene Kine. Okružili su i sjeverni, južni i istočni dio Tajvana. Vježbe su započeli i u područjima oko tajvanskih otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji se nalaze tik uz jugoistočnu obalu Kine, stoji u priopćenju zapovjedništva.

Pukovnik Li Xi, glasnogovornik zapovjedništva, nazvao je vježbe “snažnom kaznom za separatistička djela snaga za neovisnost Tajvana i ozbiljnim upozorenjem protiv uplitanja i provokacija vanjskih sila”. Predsjednika Laija Peking karakterizira kao “opasnog separatista” zbog zalaganja za tajvanski suverenitet i poseban identitet. Peking je osudio Laijev inauguracijski govor, tijekom kojeg je pozvao Kinu da prestane sa zastrašivanjem Tajvana, te su nazvali Laija “sramotnim”.

U priopćenju od četvrtka, tajvansko ministarstvo obrane reklo je da je poslalo pomorske, zračne i kopnene snage da odgovore na kineske vježbe. Izrazili su žaljenje zbog “takvih iracionalnih provokacija i postupaka koji narušavaju regionalni mir i stabilnost”. “Ostajemo čvrsti i suzdržani. Ne tražimo sukobe, ali nećemo ni bježati od njih. Imamo samopouzdanja da ćemo zaštititi našu nacionalnu sigurnost” priopćili su.