Veliki zaokret u priči oko naoružavanja Kijeva: Macron šalje Zelenskom borbene avione, ali to nisu američki F-16

Ovo će biti veliko povećanje vojne pomoći Francuske

Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) shakes hands with French President Emmanuel Macron as they arrive to take part in a bilateral meeting during the European Political Community summit at the Palacio de Congreso in Granada, southern Spain on October 5, 2023. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je u četvrtak da će Francuska poslati borbene avione Mirage 2000 u Ukrajinu. To će biti znatno povećanje francuske vojne potpore Kijevu.

“Pokrenut ćemo novu suradnju i objaviti transfer Miragea 2000 kako bi Ukrajina zaštitila svoje nebo”, rekao je Macron i najavio dolazak 4500 Ukrajinaca u Francusku kako bi prošli obuku u trajanju do šest mjeseci. “Pomažemo Ukrajincima u borbi”, dodao je Macron, a prenosi Politico.

Mirage 2000 je francuski višenamjenski jednomotorni lovac četvrte generacije koji je proizvodila tvrtka Dassault Aviation. Dizajniran je kao laki lovac na temelju Miragea III krajem 1970-ih za potrebe francuskog ratnog zrakoplovstva.

Dosad u fokusu bili F-16

Francuska je dosad tvrdila da se Kijev treba fokusirati na nabavku i obuku svojih ljudi na vojnim avionima F-16 kojih je više od Miragea.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Francuskoj sudjeluje na obilježavanju 80. obljetnice Dana D. Američki predsjednik Joe Biden i Macron tim su povodom usporedili borbu protiv nacizma u Drugom svjetskom ratu s borbom Ukrajine protiv ruske invazije.

Zelenski će se danas sastati s predstavnicima francuske vojne industrije, govorit će u Nacionalnoj skupštini Francuske i razgovarati s Macronom.