Ustavni sud BiH upozorava da su nakon izbora Hrvata za suca izloženi stalnim političkim pritiscima

Povjerenstvo smatra da je Vukoja izabran jer je blizak HDZ-u

FOTO: Telegram/Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine upozorio je u petak kako je izložen nedopustivim političkim pritiscima koji su pojačani nakon što je Marin Vukoja izabran za suca tog suda iz reda Hrvata, a legitimnost njegova izbora uporno pokušavaju osporiti neke bošnjačke političke stranke.

Ustavni sud BiH očitovao se posebnom izjavom nakon što je ranije ovog tjedna objavljeno mišljenje Venecijanskog povjerenstva o tome da bi ubuduće ustavne suce trebalo birati po kriterijima koji će jače inzistirati na njihovu profesionalnom iskustvu dok nacionalna pripadnost ne bi smjela imati posebnu važnost.

To su mišljenje, koje je uslijedilo na temelju zahtjeva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića iz njegove Demokratske fronte (DF) te iz Stranke demokratske akcije (SDA), odmah iskoristili kako bi pojačali svoje tvrdnje da Vukoja nije kvalificiran za poziciju ustavnog suca i da je izabran samo zato što je blizak HDZ-u BiH.

Navijačka analiza mišljenja

Ministar pravde BiH Davor Bunoza nakon toga je kazao kako mu nije jasno zašto se mišljenje Venecijanskog povjerenstva “navijački” analizira. “Oni (Venecijansko povjerenstvo) samo daju mišljenja koja nisu obvezujuća”, kazao je Bunoza. Istaknuo je kako etnička pripadnost ni do sada nije bila uvjet za izbor sudaca jer to niti ne stoji u zakonskim odredbama koje definiraju kriterije ali se uvijek vodilo računa o ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika različitih naroda.

Iz Ustavnog su suda upozorili da napadi na tu instituciju ne prestaju i dolaze iz različitih političkih struktura koje žele da taj sud uopće ne funkcionira ili im se ne sviđa izbor pojedinih sudaca poput Vukoje. “Najnovije mišljenje Venecijanskog povjerenstva u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u kojemu se daju preporuke za budući izbor sudaca ne može se tumačiti kao stav Venecijanske komisije o ‘neustavnosti’ ovog posljednjeg izbora. Izbor je izvršen sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, a eventualna daljnja razrada kriterija za buduće izbore je pitanje o kojem ne odlučuje Ustavni sud”, stoji u njihovoj izjavi.

Istaknuli su kako Ustavni sud unatoč teškim uvjetima u kojima radi nastoji osigurati vladavinu prava i zaštititi ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine. Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik već mjesecima blokira izbor dva ustavna suca iz tog entiteta jer traži da se Ustavni sud preustroji, a iz njegova sastava izbace tri strana suca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.