Uredniku HRT-a koji je prostački vrijeđao pobjednika Eurovizije izrekli mjeru upozorenja

Objelodanjena je sankcija protiv zaposlenika javne radiotelevizije

FOTO: Profimedia, Facebook

Glazbeni urednik na HRT-u Martin Horžić, koji je nakon finala Eurosonga na Facebooku izvrijeđao pobjednika tog natjecanja, švicarskog predstavnika Nemu koji se identificira kao nebinarna osoba, zbog neprimjerenog je ispada dobio službeno upozorenje svojih pretpostavljenih na Prisavlju.

Kako su s HRT-a potvrdili portalu Index, više od tjedan dana nakon što su im prvotno najavili da “poduzimaju korake” protiv Horžića, izrekli su mu mjeru upozorenja.

“Kolegi Martinu Horžiću izrečena je mjera upozorenja zbog nepriličnog komentara na svojoj Facebook objavi, iako ju je on, kao što smo vam odgovorili i na vaš prvi upit o istoj temi, odmah i uklonio”, rekli su iz HRT-a za Index.

Što je napisao?

Unatoč brzom uklanjanju objave, Horžićev ispad zabilježila je aktivistička stranica grofdarkula na Instagramu te je podijelila sa svojih 60-ak tisuća sljedbenika. U objavi je napisao “Pi*ko binarna ili kaj već jesi… mrš… je*em ti haljinicu i tvoj tanjur”.

Na spomenutoj stranici su tada upozorili da se za četiri dana obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, a da se u domaćem online prostoru dogodila poplava govora mržnje usmjerena prema queer zajednici.