Upravo potvrđeno: nakon Rebra, i u Vinogradskoj bolnici otkrivena dva slučaja zaraze legionelom

U bolnici trenutačno nema oboljelih od legionele

FOTO: PIXSELL

Nakon što je javnost šokirala vijest o tri smrtna slučaja povezana s legionelom na KBC-u Zagreb, ministar zdravstva Vili Beroš danas je stigao na Rebro. U međuvremenu, pojavila se informacija da su i u bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu također zabilježena dva slučaja legionele.

Na naš upit, iz KBC-a Sestre milosrdnice napisali su: “2024. godine u KBC-u Sestre milosrdnice evidentiran je jedan oboljeli pacijent u svibnju koji je uspješno oporavljen te pušten kući, te moguće oboljenje jedne zdravstvene djelatnice u siječnju obzirom da je dijagnoza bolesti postavljena u drugoj medicinskoj ustanovi”.

Napomenuli su da u bolnici trenutačno nema oboljelih od legionele te da se kontinuirano provode Preventivne mjere za parametar Legionella.

Je li bilo zataškavanja?

Podsjetimo, u KBC-u Zagreb umrlo je troje od šestero pacijenata zaraženih legionelom. Ispostavilo se da je KBC o svemu odmah, još u travnju, obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Međutim, javnost, kao ni resorni ministar nisu znali ništa sve do jučer.

Prve informacije o legioneli u KBC-u Zagreb objavljene su tek jučer, no tri zaražene osobe nisu preminule u posljednjih nekoliko dana, nego su, potvrđeno je iz najveće hrvatske bolnice, umrle u više od mjesec i pol. Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić tvrdi kako “nisu zataškavali legionelu”.