Obrat u vijesti dana: prva osoba od legionele u KBC-u Zagreb je umrla još prije dva i pol mjeseca, ali nitko nije obavijestio javnost

'Radimo analizu, sada mogu reći samo da smo imali šestero zaraženih, troje je umrlo. Nitko nije preminuo danas niti jučer', potvrdio je pomoćnik ravnatelja

FOTO: Ilustrativna fotografija / Pixsell

Upravo je došlo do obrata u glavnoj vijesti dana: tri osobe zaražene legionelom u KBC-u Zagreb uopće nisu preminule posljednjih nekoliko dana kako se pretpostavljalo do maloprije. Nego su, potvrđeno je iz najveće hrvatske bolnice, umrle “u više od dva mjeseca”.

Kako je moguće da javnost nije obaviještena o prodoru zaraze u KBC Zagreb, zasad nije poznato. “Jedna je osoba preminula još 4. travnja”, kazao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak za 24 sata. “Radimo analizu, sve što vam sad mogu reći jest da smo imali šestero zaraženih, od kojih je troje umrlo. Nitko nije preminuo danas niti jučer”, dodao je. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, posljednja osoba preminula je još 31. svibnja.

‘Bakterija je u vodovodnom sustavu’

Dnevnik.hr danas je prvi izvijestio kako je troje ljudi umrlo nakon zaraze legionelom u najvećoj zagrebačkoj bolnici. Ranije smo pak objavili da je hospitalizirano ukupno petero pacijenata KBC-a Zagreb te da ih je dvoje u teškom stanju.

Zatim je ravnatelj Ante Ćorušić potvrdio da su navedene dvije osobe preminule, a uskoro je neslužbeno objavljeno da je umrla i treća. Inače, pacijenti su se zarazili u samoj bolnici. Svi su pritom imali komorbiditete pa im je legionela dramatično pogoršala stanje.

Bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. “Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici”, rekao je ranije prof. dr. Milivoj Novak.

U Hrvatskoj deseci slučajeva godišnje

U razgovoru za 24sata, Novak je na pitanja kako je došlo do zaraze odgovorio da je do nje vjerojatno došlo aerosolom, udisanjem kapljica iz tople vode, ne objasnivši detalje. Istaknuo je da pacijenti nisu pili vodu iz slavine. Kazao je i kako ne pamti slučaj zaraze legionele u bolnici, dok u Hrvatskoj generalno bude oko 40 slučajeva godišnje.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom, te se zaraza vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom, a epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena.