Ukrajinska sigurnosna služba tvrdi da je spriječila državni udar i zauzimanje zgrade parlamenta

Pokušali su proglasiti privremenu vladu

Spriječen državni udar u Ukrajini
FOTO: AFP

Služba državne sigurnosti Ukrajine (SBU) osujetila je državni udar koji bi “išao na ruke Rusiji”, navode sigurnosni dužnosnici. SBU je otkrio da je uhićena grupa koja je planirala izazvati masovne nerede u Kijevu i preuzeti kontrolu nad ukrajinskim parlamentom.

Četvorica muškaraca imala su u planu u nedjelju objaviti uklanjanje vojnog i političkog vodstva zemlje s vlasti te proglasiti “privremenu vladu”. “Nadali su se da će uzburkati društvenu i političku situaciju u zemlji, što bi išlo u korist Rusije”, navodi SBU na Telegramu, no ne precizira smatra li da iza ovog plana stoji Kremlj.

Sva četvorica su identificirana. Dvojica su zadržana u pritvoru, priopćio je SBU. Prijeti im do 10 godina zatvora ako budu proglašeni krivima. Policija je pretresla domove osumnjičenih. Zaplijenjeni su oružje, streljivo, mobiteli, računala i drugi dokazi o kriminalnom djelovanju grupe, piše CNN.

Vođa zavjere otprije poznat policiji

Ured glavnog tužitelja Ukrajine navodi da je vođa zavjere “čelnik nevladine organizacije koji je već imao iskustva u sličnim situacijama” te da im je poznat po antiukrajinskim akcijama otprije desetak godina.

Unajmio je dvoranu s kapacitetom od 2000 ljudi. Htio je u njoj regrutirati vojnike i naoružane čuvare iz privatnih tvrtki kako bi “preuzeli parlament”, navode tužitelji. Zasad nije poznato je li u planiranju državnog udara bilo uključeno još ljudi.

‘Organizator je imao nekoliko pomagača’

“Za provedbu zločinačkog plana glavni organizator imao je nekoliko pomagača – predstavnike društvenih organizacija iz Kijeva, Dnjepra i drugih regija”, navodi se u priopćenju sigurnosne službe.

Planiranje državnog udara događa se u trenucima dok Rusija sporo, ali nedvojbeno napreduje na bojnom polju posljednjih mjeseci. Kremlj iskorištava činjenicu da Ukrajina ima sve manje ljudske snage i da se sve manje može osloniti na Zapad po pitanju oružja.

Do incidenta je došlo neposredno pred dolazak mađarskog predsjednika Viktora Orbana u Ukrajinu, u posjet kolegi Volodimiru Zelenskom.