U Srbiji se danas održavaju lokalni izbori. Bojkotira ih značajan dio oporbe

Izbori će se održati i u glavnome gradu

17, December, 2023, Belgrade - Extraordinary parliamentary, provincial and local elections are being held in Serbia in 65 cities and municipalities. Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages

17, decembar, 2023, Beograd -U Srbiji se odrzavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opstina. Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages Photo: DUSAN MILENKOVIC/PIXSELL
FOTO: Dusan Milenkovic/ATAImages 17, decembar, 2023, Beograd -U Srbiji se odrzavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opstina.

U Srbiji se danas održavaju lokalni izbori. Izbori će se održati u Beogradu i još 66 gradova i općina, te 23 gradske općine na kojima neće sudjelovati značajan dio oporbe, čiji je argument da vlast nije osigurala ravnopravne uvjete za fer izbore.

Lokalni izbori u Beogradu slijede nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati odborničku većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca prošle godine za koje oporba tvrdi da su pokradeni izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su konstatirali i međunarodni promatrači.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) uputila je srbijanskim vlastima preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dostupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga. Oporba na izbore, ponajprije u Beogradu izlazi podijeljena, dok jedan dio oporbenih stranaka neće ni sudjelovati, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uvjete za demokratski izborni proces.

Oporbeni birači zbunjeni i nezadovoljni

Istraživanje Agencije “Puls Srbije” pokazalo je da će na izbore izaći 60,2 posto Beograđana, te da su oporbeni birači značajno zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem oporba dočekuje ponovljene lokalne izbore u Beogradu, tim prije jer su neke vodeće oporbene stranke i pokreti odustali od sudjelovanja na izborima. Njihov je argument da vlast nije osigurala ravnopravne i fer uvjete.

Prema rezultatima istraživanja, izborni prag u Beogradu od ukupno 14 izbornih lista prelazi samo pet: “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” (48,2%), građansko-ekološki pokret “Dr. Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-promeni” (13,5 %), “Biramo Beograd – Dobrica VeselinovićMiloš Pavlović” kao dio nekadašnje oporbene koalicije “Srbija bez nasilja” (11,5%), pokret “1 od 5 milijuna – Beogradski front – Ritam grada, Dušan Teodosijević gradonačelnik” (8,3 %), te lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića “Mi-snaga naroda (6,7 %).

Za sve ostale liste glasat će 7,8 ispitanih u anketi u kojoj je izravno na ulici 27. svibnja sudjelovalo oko 5.500 Beograđana. Oko četiri posto anketiranih još se nije odlučilo za koga će glasati. Na izborima za vijećnike Skupštine grada Beograda i vijećnike 17 beogradskih općina pravo glasa ima 1,6 milijuna birača. Rad Gradskog izbornog povjerenstva i biračkih odbora na dan izbora pratit će 1.581 domaći i 156 stranih promatrača.