U pariškom hotelu slučajno detonirao 'Sotoninu majku'. Francuzi uhitili bombaša iz Donbasa, navodno je planirao teroristički napad

Aktivirao je improviziranu bombu koristeći kemikalije 'Sotonina majka'

FOTO: AFP/Twitter

Francuska policija uhitila je 26-godišnjeg muškarca rođenog u Donbasu zbog sumnje da je planirao teroristički napad nakon što je u hotelskoj sobi, u blizini najveće pariške zračne luke Charles de Gaulle, aktivirao improviziranu bombu koristeći kemikalije TATP tzv.”Sotonina majka”, koju često upotrebljavaju bombaši Islamske države (IS), piše The Telegraph.

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak poslijepodne samo dva dana prije nego što su svjetski čelnici, uključujući Joea Bidena, kralja Charlesa i Volodimira Zelenskog, doletjeli u glavni grad Francuske na obilježavanje 80. godišnjice Dana D.

Vatrogasci, policija i službenici francuske sigurnosne službe DGSI izašli su na teren. Osumnjičeni bombaš zadobio je teške opekline lica i ruku, ali je uspio komunicirati sa službenicima DGSI-a. “Muškarac, koji je bio pri svijesti unatoč ozljedama, objasnio je istražiteljima da je radio eksploziv od baterija za mobitele kada je jedna od njih eksplodirala”, rekao je izvor iz Ureda tužitelja.

‘Jedna od naprava je eksplodirala’

Naknadnom pretragom njegove sobe pronađeni su proizvodi i materijali namijenjeni za proizvodnju eksplozivnih naprava, priopćilo je u srijedu Državno tužiteljstvo za borbu protiv terorizma. “Jedna od tih naprava je eksplodirala”, rekli su tužitelji. Istražitelji DGSI-a pronašli su i nekoliko putovnica u čovjekovoj prtljazi, dodao je izvor.

Prema izvorima bliskim slučaju, muškarac je odsjeo u sobi koju je platio 94 eura u B&B Hotelu u gradu Roissy-en-Franceu, gdje se nalazi pariška zračna luka Charles de Gaulle. Osumnjičenik je navodno stigao u Francusku “vrlo nedavno”, prema izvoru, i rezervirao sobu na svoje ime. Zračna luka CDG objavila je da na svojim stranicama da se incident dogodio, ali da neće utjecati na red letenja.

Potvrđeno je da je otvorena istraga protiv muškarca kojeg se sumnjiči da je sudjelovao u zavjeri kao dio terorističkog zločinačkog udruženja i proizvodnji bombe. Ni ukrajinsko ni rusko veleposlanstvo u Parizu nisu htjeli komentirati slučaj. Naknadno je objavljeno da se muškarac dobro oporavlja od ozljeda i surađuje sa službenicima.

Strahuje se od ruskih agenata

Samo dva mjeseca do početka Olimpijskih igara u Parizu, Francuska je na maksimalnom stupnju opreza. Podigli su sigurnosne mjere na najvišu razinu, usred brojnih upozorenja o mogućim ruskim napadima na europskom tlu tijekom Olimpijskih igara. Predsjednik Emmanuel Macron također nastoji povećati potporu Ukrajini, uključujući moguće raspoređivanje francuskih trupa u Ukrajini, što je razljutilo Moskvu.

Inače, kemikalije TATP, koje su pronađene u hotelu, koristili su bombaši samoubojice IS-a tijekom napada na Pariz u studenome 2015. godine u kojem je poginulo 130 ljudi, kao i bombaš u Manchester Areni 2017. u kojem su poginule 22 osobe, a više od 1000 ih je ranjeno. Terorističke skupine koje stoje iza takvih napada, uključujući IS i Al-Qaidu, često nazivaju TATP kemikalije “Sotoninom majkom”.