U Njemačkoj dramatično, a najgore tek dolazi. Hrvatica se javila iz grada kojem prijeti katastrofa: 'Strašna je snaga vode'

Vodeni val još nije dostigao svoj maksimum

03 June 2024, Baden-Württemberg, Klaffenbach: Flood damage can be seen on a bridge. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Stanje s poplavama u Njemačkoj i dalje je dramatično. U nevremenu je poginulo četvero ljudi. Tisuće ljudi je evakuirano s pogođenog područja, otkazuju se vlakovi, škole ostaju zatvorene.

Poplavljene su ulice i podrumi, ljudima je uništeno sve što su stvarali. „Sve je u podrumu uništeno – hladnjaci, zamrzivači, perilica rublja. Sve je nestalo“, žali se Max Appel iz Reichertshofena. Štete bi se mogle brojiti u milijunima, a još nije gotovo.

U dijelovima Njemačke grade se nasipi jer najgore se tek očekuje. Među najugroženijim gradovima je Ingolstadt. Iz tog se grada javila Hrvatica Marina koja kaže da se nalazi na brani. “Nalazim se na brani, preko puta je šuma i Park prirode. Poplavljen je dobar dio. U parku su divlje životinje. Strašna je snaga vode“, opisuje u razgovoru za RTL Danas.

Zatvorene prometnice

Dio prometnica je zatvoren zbog poplave pa kaže kako je upravo došla s posla, no mora se vratiti jer njezina kolegica zbog poplava ne može doći i mora je zamijeniti.

Grad Regensburg tek očekuje vrhunac vodenog vala, a jutros je proglašena prirodna katastrofa. Tamo živi Hrvatica Lidija Cvikić koja navodi da su njemačke službe dobro organizirane i pripremljene, a građani obaviješteni o svemu.

“Građani u centru zamoljeni su da maknu svoje automobile iz garaže i da isprazne podrume, da ne dođe do prodora podzemnih voda. Trenutačno je dobro vrijeme, no prognoza nije optimistična”, kazala je.

Hrvati se nisu javili

U Bavarskoj živi oko 140 tisuća Hrvata. Pretpostavlja se da ih je bilo koji su imali problema, no nisu se javljali u naš konzulat, navodi generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak.

Ugrožena mjesta posjetio je i njemački kancelar Olaf Scholz koji je obećao pomoć. “Četvrti put ove godine posjećujem ovakva područja i to je pokazatelj onoga što se događa. Stoga ne smijemo zanemariti nastavak borbe protiv klimatskih promjena čiji je uzrok čovjek”, rekao je Scholz.

Na terenu je pedesetak tisuća zaposlenih u hitnim službama. Prognoze predviđaju nastavak kiše ovaj tjedan.