Tisuće žena marširale u Francuskoj protiv krajnje desnice, u Parizu prosvjedovalo njih više od 10.000

Oko 200 skupina koje se bore za ženska prava i sindikata organiziralo je prosvjede u desecima gradova

Protesters hold a banner reading "Wake up my mate, they've gone mad !" as they take part in a demonstration organized by feminist associations and trade unions against the far right, denouncing its "feminist facade" and the "real danger it represents" for women's rights, in Bordeaux, southwestern France, on June 23, 2024. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)
FOTO: AFP

Tisuće žena izišle su u nedjelju na ulice u gradovima diljem Francuske kako bi prosvjedovale protiv krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje koju predvodi Marine Le Pen, nakon što su ankete pokazale da bi stranka mogla pobijediti na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Oko 200 skupina koje se bore za ženska prava i sindikata organiziralo je prosvjede u desecima gradova, uključujući i Pariz, rekavši da se u zemljama pod vlašću stranaka krajnje desnice napadaju ženska prava. U Parizu, mirno je prosvjedovalo više od 10.000 žena, rekli su organizatori.

U ožujku, Francuska je prva u svijetu u ustav unijela pravo na pobačaj, no neki zastupnici iz redova Nacionalnog okupljanja protive se tome zakonu, što je potaknulo zabrinutost dijela javnosti o stavu stranke prema pravima žena.

Ankete pokazuju da desnica vodi

“Tijekom debate o tome da pobačaj postane ustavno pravo mogli smo vidjeti kako je zastupnicima krajnje desnice ta tema vrlo nelagodna, pozivali su da se kolijevke napune francuskim bebama”, rekla je Shirley Wirden, dužnosnica zadužena za ženska prava u francuskoj Komunističkoj stranci, koja je sudjelovala na nedjeljnom prosvjedu u Parizu.

Nacionalno okupljanje (RN) i njezini saveznici i dalje vode u anketama za nadolazeće francuske parlamentarne izbore, s projekcijom od 35,5 posto podrške, pokazuje istraživanje objavljeno u nedjelju.

Izbori se trebaju održati u dva kruga 30. lipnja i 7. srpnja.

Macron iznenadno raspisao izbore

Anketa Ipsosa, provedena 19. i 20 lipnja za novine Le Parisien i Radio France, pokazuje da je lijevi blok Nova narodna fronta (NPF) na drugom mjestu s 29,5 posto glasova. Centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona je treći, s 19,5 posto glasova.

Macron je prijevremene izbore iznenadno raspisao nakon velikog poraza njegovog saveza na izborima za Europski parlament ranije u lipnju.