Teturala, imala alkoholni zadah i mrmljala. Sedam puta dolazila na hitnu, svi su mislili da je pijana, ali nije popila ni kap

Ispostavilo se da pati od izuzetno rijetkog sindroma

Since the beginning of the confinement in France, alcoholism is on the rise.
Illustration d'une femme ivre durant le confinement. Depuis le debut de l epidemie de coronavirus en France, les habitants confines consomment plus d alcool. (Photo by Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
FOTO: Hans Lucas via AFP / Ilustracija

Pedesetogodišnja Kanađanka koja je sedam puta posjetila bolnicu zbog nerazgovjetnog govora i ekstremnog umora, otpuštana je s dijagnozom da je alkoholizirana unatoč tome što je tvrdila da nije pila, a ispostavilo se da ima rijetki sindrom zbog kojeg djeluje kao da je pijana.

Sindrom autofermentacije u crijevima je stanje u kojem gljivice u crijevima stvaraju alkohol fermentacijom. Znanstvenici kažu da je svijest o ovom sindromu – koji ima društvene, pravne i medicinske posljedice – ključna za pravilnu dijagnozu i liječenje.

Više od dvije godine žena se javljala na odjel hitne pomoći u Torontu žaleći se na izrazitu pospanost tijekom dana i nejasan govor. Primila je nekoliko terapija antibiotika za infekcije mokraćnog sustava i uzimala inhibitor protonske pumpe kako bi se smanjila količina kiseline u želucu.

Govorili joj da je pijana

Unatoč tome što nije pila alkohol, imala je povišenu razinu alkohola u krvi i alkohol u dahu. Žena je svaki put otpuštena s dijagnozom trovanja alkoholom, unatoč njezinim tvrdnjama da ne konzumira alkohol, što je njezina obitelj potvrdila.

Pacijentica je trebala dva tjedna izostati s posla nakon svakog slučaja i tijekom tog vremena jela je vrlo malo.

Simptomi bi joj se poboljšali nakon jednog do dva tjedna, ali bi se vraćali svakih mjesec do dva.