Stručnjak o kolapsu u opskrbi električnom energijom: 'Dogodio se nesretni splet okolnosti...'

Počela je istraga ovog nezabilježenog događaja

FOTO: Dnevnik.hr/Screenshot

Neviđen kolaps u opskrbi električnom energijom je obustavljen. Struja se vratila i sustav se normalizirao, javljaju iz kontrolne sobe Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) u Zagrebu.

Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a rekao je u Dnevniku HTV-a kako su u roku od 2 do 3 sata od početka poremećaja svi potrošači u Hrvatskoj bili spojeni nazad. “Zadnje što znam da je dio potrošača u Kaštelima i oko Knina dobio električnu energiju”, rekao je Blažević i potvrdio kako je počela istraga.

“Dio posla operatora prijenosnih sustava je da odmah reagiraju i malo prije se održala telekonferencija na europskoj razini. Dogodio se nesretni splet okolnosti da su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji, ispala iz pogona u kratkom vremenu”, rekao je.

Kako je moglo doći do ovoga?

U Hrvatskoj je vraćena struja, ali u BiH imaju problema s termoelektranama. “Hidroelektrane srazmjerno brzo se vraćaju u pogon, ali termoelektrane trebaju malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu”, rekao je Blažević. Za Dnevnik Nove TV objasnio je kako je neki događaj u inozemstvu mogao imati utjecaj na opskrbu u Hrvatskoj.

“Svi smo priključeni na jedinstveni elektroenergetski sustav Europe. Kao što u tome i prednosti, tako i ponekad, nažalost, trpimo nedostatke. U hrvatskoj mreži je sve u redu i ne očekujemo daljnje probleme”, kaže Blažević.

Podsjetimo, gotovo čitava Dalmacija danas je nakon podneva ostala bez struje. Struja je nestala i u dijelovima Slavonije, BiH, Crne Gore i Albanije.