Stručnjaci o stravičnom zločinu koji je šokirao Hrvatsku: 'Mora se provesti niz vještačenja.' Kriminalist: 'Ovakve slučajeve pamtimo dok smo živi'

Prema trenutnoj kvalifikaciji zločina, mladoj ženi prijeti minimalno 10 godina zatvora

FOTO: screenshot Nova TV

Majka (22) koja je u Zagorju ubila svoju novorođenu bebu završila je u Remetincu. Trenutno ju se tereti za teško ubojstvo, za što je predviđena kazna i do 40 godina zatvora.

U istražnom zatvoru završila je odlukom suda. Opasnost od ponavljanja kaznenog djela je obrazložena na način da se radi o teškom načinu i okolnostima počinjenja kaznenog djela, rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Irena Kvaternik za Dnevnik Nove TV.

U ovim trenucima nije poznato zašto je počinila taj zločin, a ispitivanje njezinih roditelja s kojima je živjela i dečka s kojim je u trogodišnjoj vezi potencijalno će rasvijetliti situaciju.

Prekvalifikacija zločina ovisi o vještačenju

“Način i okolnosti počinjenja djela, a posebice ponašanje okrivljene nakon počinjenja djela ukazuju da su te okolnosti one koje prelaze uobičajene okolnosti počinjenja ionako teških kaznenih djela”, kaže Kvaternik.

Prijeti joj minimalno deset godina zatvora, a 22-godišnjakinja bi u zatvoru mogla provesti i 40 godina, što je najviša kazna. Međutim, iako tužiteljstvo zločin sada vodi kao teško ubojstvo, može se prekvalificirati u čedomorstvo, za što je kazna pet godina.

“Radi se o situaciji gdje je majka usmrtila dijete neposredno nakon poroda i tu je vrlo bitna činjenica što se majka u toj situaciji nalazi u posebnom fiziološkom i psihološkom stanju i te će činjenice trebati utvrđivati tijekom postupka, dakle trebat će se provesti razna vještačenja koja će utvrđivati kakvo je stanje svijesti majke prilikom počinjenja ovog kaznenog djela”, rekao je odvjetnik Neven Antić.

Psihijatar o čedomorstvu

Psihijatar Goran Arbanas iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Vrapče rekao je kako čedomorstvo uglavnom počine rodilje koje su skrivale trudnoću, ako je trudnoća bila neželjena. Ističe kako se čedomorstvo gotovo nikad neće dogoditi kod žene koja je kontrolirala svoju trudnoću.

Iz Zavoda za socijalni rad odgovaraju da osumnjičena djevojka niti njezina obitelj nisu bili u njihovoj evidenciji niti su imali ikakvih postupanja. Sada je na vještacima da utvrde je li 22-godišnjakinja bila duševno bolesna, ubrojiva i je li mogla kontrolirati svoje ponašanje.

Kriminalist Josip Pavliček objasnio je kako policija kvalificira kaznena djela ubojstva djeteta. “Policija početno kvalificira kazneno djelo temeljem činjenica koje je utvrdila na mjestu događaja. Temeljem do sada prikupljenih informacija, očito su procijenili da se radi o teškom ubojstvu, a ne o privilegiranom obliku. Da bi se radilo o privilegiranom obliku, tada moramo imati jak utjecaj duševnog opterećenja koji je povezan s trudnoćom ili porodom”, rekao je Pavliček. “Slučajevi ubojstva djece ostaju za cijeli život, te slike pamtimo dok smo živi”, kazao je.