Strani radnici u Novalji cijelu noć čekaju radne dozvole: 'Bio sam već četiri puta, u dva ti zatvore vrata i idemo opet'

Neki čekaju još od sinoć u 23 sata, a policija počinje s radom ujutro u 8

FOTO: Screenshot N1

Pred policijskom postajom u Novalji na Pagu strani radnici dežuraju cijelu noć, neki od njih stigli su još sinoć u 23 sata. Tu su zbog dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj. Inače, policija s radom počinje u 8 sati. Kako je javila reporterka N1 televizije, radnici kažu da samo jedna djelatnica zaprima stranke i otprilike 25 njih može doći na red.

“Došao sam kao sezonski radnik i čekamo u redu jer je jako mnogo ljudi. Malo se ljudi riješi, možda desetak. Da bi stigao na vrijeme to obaviti, moraš doći mnogo ranije”, rekao je jedan od radnika koji je pred postaju stigao u 23 sata.

“Problem je i što vlasti zahtijevaju da se papiri riješe za pet dana, a nisu omogućili provođenje istog zakona koji zahtijevaju da se provodi”, dodao je.

‘U dva ti zatvore vrata’

“Došao sam da dobijem uvjerenje o radu u Hrvatskoj. Trebali bi biti u EU-u, a kao da smo negdje drugdje. Stigao sam u 23, već pet sati čekam, još tri pa ćemo valjda uspjeti. Bio sam već četiri puta, u dva ti zatvore vrata i idemo opet”, kazao je jedan radnik iz Slovenije.

“Noćas sam stigla u 3 sata. Mislim da je ovo prvi put da je red tako dugačak pa moramo doći toliko ranije prije nego što se policijska postaja otvori. Prošle godine smo došli oko 5, 6 sati ujutro pa nije bilo tako loše. Da vam iskreno kažem, ovo se događa svugdje. Tako je i u našoj zemlji, ako idete u veleposlanstvo ili neku instituciju, morate doći jako rano i biti na listi čekanja. Nije sjajno, ali tako je kako je”, ispričala je jedna Ukrajinka za N1.