Šteta nakon oluje u Bošnjacima je milijunska, Marko Knežević svjedočio najgorem: 'Cijelo selo je otišlo'

Načelnik općine potvrdio je da je jedna osoba u nevremenu ozlijeđena

02.07.2024., Bosnjaci - Snazno nevrijeme zahvatilo je sinoc kontinentalni dio zemlje. U Bosnjacima je bila tuca velicine teniske loptice. Krovovi i procelja kuca su osteceni, puni su rupa, mnogi automobili su razbijeni, plastenici unisteni, a na usjevima je steta stopostotna. Pogledajte snimke iz zraka. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Na području Vukovarsko-srijemske županije nastavlja se sanacija objekata koje je u ponedjeljak oštetilo snažno olujno nevrijeme. Najveća šteta bilježi se u općini Bošnjaci gdje je 90 posto kuća oštetila tuča veličine teniskih loptica, zbog čega je danas u tom mjestu proglašena elementarna nepogoda.

Načelnik općine Andrija Juzbašić za N1 je kazao kako su trenutno sve hitne službe na terenu i rade na sanaciji. Kazao je i da je u nevremenu ozlijeđena jedna osoba. “Čuo sam za jednog ozlijeđenog, da ima lom noge. To je potvrđeno iz bolnice”, dodao je.

Podjela građevinskog materijala

U općini je krenula i podjela građevinskog materijala, odnosno crjepova. “Građevinski inženjeri izlaze na teren i provjeravaju stanje. Kada utvrde štetu, ja izdajem potvrde i građani onda idu po materijal kako bi krenuli u sanaciju. Neki su već štetu sanirali privatno i čuvaju račune koje će priložiti općini, a uložena sredstva će im se refundirati”, objasnio je Juzbašić.

Načelnik je poručio i da bi do kraja dana sva kućanstva trebala dobiti struju te da je u tijeku podjela isušivača kako bi se osušile i osposobile električne instalacije u objektima.

Juzbašić kaže i kako popisuju i starija domaćinstva koja nemaju nikog pa im u pomoć dolaze brojne ekipe. “Moramo im prevesti materijal i pokriti kuće. Ovi koji su došli iz inozemstva malo stvaraju paniku jer ljudi moraju natrag za dva-tri dana, a teško je tehnički sve izvesti”, kazao je.

Stopostotna šteta na usjevima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva DP-ov Josip Dabro sinoć je u Dnevniku Nove TV kazao kako se, kada je riječ o kućanstvima, šteta procjenjuje na pet milijuna eura. Juzbašić pak ističe da će točna procjena štete biti poznata kada se završi sanacija.

“Što se tiče poljoprivrednih usjeva, šteta je stopostotna i županija će izaći s procjenom. Ima šteta i na gospodarskim objektima i objektima društvene namjene. Mi smo svoj objekt osigurali pa nećemo imati problema”, kazao je.

‘Cijelo selo je otišlo’

Kako javlja HRT, od Stožera civilne zaštite sutra u Bošnjake stižu dva stambena kontejnera za dvije obitelji koje će tamo biti smještene, s obzirom na to da su njihovi domovi stradali u nevremenu.

Jedan od mještana javnom servisu je ispričao što se događalo u ponedjeljak tijekom nevremena. “Kada sam gledao okolo, vidio sam da su crjepovi ljudima počeli padati. Mislio sam da nije kod mene. Onda sam čuo da voda ‘šišti’ odozgora prema dolje, izašao sam van i imao što i vidjeti. Katastrofa! Šteta bi morala s krovom biti desetak tisuća eura, najmanje. Tko zna koliko, cijelo selo je otišlo”, kazao je Marko Knežević.