Stanje u Njemačkoj sve je gore. Poginuo vatrogasac, pucaju brane, odron zatrpao vlak i tračnice

Meteorolozi uz sve to najavljuju još pljuskova

FOTO: AFP

Poplave na jugu Njemačke odnijele su prvi život. Tijekom spasilačke operacije poginuo je vatrogasac, javlja njemačka novinska agencija dpa. Bio je u gumenom čamcu s još trojicom spasioca u gradu Pfaffenhofenu u Bavarskoj kada se plovilo prevrnulo.

Do nesreće je došlo kasno sinoć, a njegovo tijelo pronađeno je rano jutros, izjavio je glasnogovornik ureda okruga Pfaffenhofen. Ostala tri vatrogasca su spašena. Svi oni bili su na putu da spase jednu obitelj u poplavljenom području. Trenutno se ne zna što se dogodilo s tom obitelji.

Bavarski premijer Markus Soder rekao je da je oko 40.000 pripadnika hitnih službi raspoređeno diljem savezne pokrajine, po površini najveće u Njemačkoj.

Nestala jedna žena

Bild također javlja da je nedaleko od područja gdje je poginuo vatrogasac nestala 43-godišnja žena. Vatrogasne brigade i ostale hitne službe rade neprekidno otkako su u petak krenule padati jake kiše.

Područje oko Stuttgarta, kao i područje oko Augsburga, Nürnberga, Bamberga i Regensburga posebno su ugrožena zbog pljuskova i grmljavinskih oluja. U nekoliko okruga Bavarske proglašeno je izvanredno stanje. Stotine ljudi je evakuirano.

Evakuiran je i zatvor u Memmingenu, zapadno od Münchena pri čemu je 100 zatvorenika smješteno u obližnje ustanove.

Pukle brane kod Pfaffenhofena

Kod Pfaffenhofena su pukle dvije brane na rijeci Paar, koja se ulijeva u Dunav, kazao je glasnogovornik tog okruga. Situacija je sve teža i u Donjoj bavarskoj, u mjestu Passau.

Razina Dunava narasla je na preko 7,7 metara, a grad očekuje da će se situacija pogoršati danas. Vjeruje se da bi razina Dunava mogla doći do 8,5 metara što bi aktiviralo upozorenje četvrte, najveće razine. Vrhunac vodnog vala očekuje se u utorak, na oko 9 metara.

 

Na terenu je i Bundeswehr

Danas je javljeno kako će na teren doći Olaf Scholz iako se još ne zna koja će točno mjesta obići. Na terenu je i Bundeswehr koji pomaže civilnoj zaštiti. Zasad ih je na teren poslano oko 70.

Teško stanje je i u Baden-Württembergu, gdje se zemlja odronila na vlak i tračnice. Deutsche Bahn je javio da nitko nije ozlijeđen na ruti između Stuttgarta i Münchena. Ova pruga, koja je važna za prometnu povezanost još uvijek je zatvorena i ne zna se kada će biti otvorena.

U dijelovima južne Njemačke palo je u 24 sata više kiše nego što padne tijekom cijelog mjeseca, objavila je njemačka meteorološka služba DWD. Meteorolozi i za danas najavljuju grmljavinska nevremena u dijelovima Njemačke, javlja Bild.