Slučaj čovjeka koji se zapalio ispred Vlade otkrio kaos na zagrebačkoj Traumatologiji. Liječnici pisali Berošu: 'Spasite bolnicu'

Više liječnika već neko vrijeme upozorava na probleme

29.09.2023., Zagreb- Predstavljanje najsuvremenije integrirane operacijske sale u Klinici za traumatologiju Zagreb, prve takve djelatnosti ortopedije i traumatologije u javnom zdravstvenom sustavu Hrvatske. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

U javnost su dospjele informacije o neredu koji vlada u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestara milosrdnica u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. Pokazalo se to i jučer kad nije bilo dežurnog liječnika pri zaprimanju muškarca koji se zapalio na Markovu trgu pa su novinari zatražili objašnjenje o tome što se događa.

Na tom su odjelu trenutno samo dva specijalista od kojih je jedan oslobođen dežurstava zbog starije životne dobi, a drugi ima poštedu zbog zdravstvenih razloga iako bi, prema sistematizaciji, na odjelu trebalo biti najmanje troje specijalista plastične kirurgije, piše 24sata.

Liječnici s Traumatologije već neko vrijeme upozoravaju na kadrovsku devastaciju klinike kojoj je na čelu Dinko Vidović. Pisali su predstavke, a požalili su se i ministru zdravstva Viliju Berošu.

Dokument potpisalo 17 liječnika

U jednom takvom dokumentu od početka lipnja, koji je potpisalo 17 liječnika, navodi se da su u protekle dvije godine Traumatologiju napustila tri pročelnika Zavoda i tri specijalista, a nitko ih nije zamijenio.

Zbog manjka kadra stvaraju se gužve i nastaje kaos, a na dežurstvima su djelatnici koji imaju nekoliko godina do starosne mirovine, roditelji s malom djecom i trudnice – što je u suprotnosti s Kolektivnim ugovorom.

Vikendima se, pak, pojavljuje višak ljudi jer se, prema navodima, kažnjavaju oni koji upozoravaju na nepravilnosti. Dio zaposlenih izbjegava provoditi hitne zahvate, a pojedincima je bez objašnjenja zabranjena određena vrsta rada.

‘Morat će otići svih 17 liječnika’

“Ako predstojnik neće otići, Kliniku će vjerojatno morati napustiti tih 17 stručnjaka, dakle svi ti potpisnici predstavke. A znate li što to znači? Onda Draškovićeve neće biti! A to se ne smije dopustiti, ta je bolnica najvažnija takva ustanova u zemlji”, navode sugovornici 24sata i podsjećaju da je ova bolnica nacionalni interes.

Demantiraju navode da je riječ o osobnom obračunu jednog liječnika s predstojnikom Vidovićem i dodaju da taj liječnik sutra može raditi gdje želi te da ga ne zanimaju nikakve funkcije, već samo da bolnica bude uređena ustanova. “Umjesto da budu sretni da imaju takvog stručnjaka u Draškovićevoj, oni ga šikaniraju. Uostalom, tu predstavku je potpisalo još 16 ljudi, nije on tu jedini”, ističu.

Ministar Beroš kazao je da je primio nezadovoljne liječnike s Traumatologije te da je razgovarao s ravnateljem Vagićem, predstojnikom Vidovićem i Upravnim vijećem. “Pokrenut je unutarnji nadzor. Ovisno o tom nalazu, vidjet će se treba li i kako postupati”, dodao je Beroš.