Šef DHMZ-a o olujama: 'Ovo će, nažalost, biti sve češće. Ne možemo reći da je opasnost na nuli, ali ne treba širiti paniku'

Kaže da se oluje intenziviraju zbog klimatskih promjena

FOTO: Telegram/Pixsell

Glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Güttler govorio je za N1 televiziju o vremenskim nepogodama koje su pogodile Hrvatsku te čeka li nas još velikih oluja ovoga ljeta.

Kaže kako su u ovom dijelu godine grmljavinska nevremena uobičajena za ovaj dio Europe. “Mi smo u DHMZ-u već u nedjelju prepoznali opasnu situaciju i izdali narančasto upozorenje, da bismo u ponedjeljak prijepodne izdali crveno”, rekao je.

Ravnatelj DHMZ-a kaže kako će, nažalost, ovakvi vremenski uvjeti biti sve češći. “Intenziviraju se uslijed klimatskih promjena. Dok ne budemo adresirali uzrok, imat ćemo ovakve situacije”, rekao je.

Može li se ponoviti lanjska velika oluja?

Nalet nevremena kakav je viđen u kontinentalnoj Hrvatskoj ponovno bi se mogao očekivati u Hrvatskoj, ali ovaj put na području Kvarnera. “U noći očekujemo pojavu lokalnih nevera, a za utorak će južni dio biti pod upozorenjima”, rekao je.

Hrvatsku je tijekom prošloga ljeta pogodilo više razornih oluja, a posebno se pamti ona zagrebačka u srpnju. Güttler navodi da postoje sustavi upozorenja kako bi građani bili spremni.

“Ne možemo reći da je opasnost na nuli, ali ne treba širiti paniku. Samo treba pojačati oprez i pažnju. U slučaju situacija koje zahtijevaju veću pažnju, upozorit ćemo na njih. Također, svi mogu preko naših stranica pratiti radare uživo pa tako dobiti osjećaj dolazi li što na njihovo područje”, rekao je Güttler.

Najgore stanje kod Županje

Jako nevrijeme u ponedjeljak je pogodilo kontinentalnu Hrvatsku. Najgore stanje je na istoku zemlje gdje su uništeni usjevi, razbijena stakla na automobilima te odneseni krovovi. Nepogoda je bilo i na zagrebačkom području.

Ravnateljstvo civilne zaštite donijelo je pregled po županijama. Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu.

Dojave su se odnosile na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada. Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca. Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji.

Bošnjaci!!

Posted by Markoljević Katarina on Monday, July 1, 2024

Padala tuča veličine jabuke

Nevrijeme je pogodilo i zapadni dio Brodsko-posavske županije oko 18.30. Puhao je jak vjetar i padala tuča. Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila.

Obaviještene su sve nadležne službe koje su na terenu i saniraju štetu. Kako navodi PlusPortal, padala je tuča veličine jabuke.

Led stigao i u Brodsko-posavsku županiju. Narednih dana zbrajat će se šteta. Javite nam kako ste vi prošli. 👇

Posted by PLUSportal.hr on Monday, July 1, 2024

Oluja je na zagrebačko područje stigla nešto ranije. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-injak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo područje Zagrebačke županije. Također, 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s prometnica. Kasnije navečer Zagreb su opet pogodili jaki pljuskovi, zbog kojih je bilo i poplavljenih prometnica.

Oštećen krov na školi

Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska.

U Županijski centar 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Na teren su upućene žurne službe koje rade na otklanjanju posljedica nevremena, javljaju iz civilne zaštite.