Šaman uvjerio dijabetičarku da je inzulin otrov i da ga prestane uzimati pa je 'liječio' pljuskanjem. Ubrzo je preminula

Imati dijabetes tip 1 i ostati živ trenutno je moguće jedino pomoću inzulinske terapije

FOTO: Wiltshire police

Alternativni “iscjelitelj” koji je zapadnu medicinu smatrao zlom odgovoran je za smrt starije žene s dijabetesom nakon što ju je ohrabrio da prestane uzimati inzulin, javljaju britanski mediji.

Hongchi Xiao (61) navodno je čestitao Danielle Carr-Gomm (71) kada je prestala uzimati inzulin tijekom četverodnevne radionice gdje je izvodio paida lajin, kinesku holističku terapiju tijekom koje se ljude doslovno šamara.

Carr-Gomm, njegova sljedbenica, htjela se riješiti svog dijabetesa tipa 1. Važno je istaknuti kako se radi o autoimunoj bolesti i u ovom trenutku za nju ne postoji lijek, već isključivo terapija inzulinom.

Umrla od opasne komplikacije

Dijabetes tip 1 nastane uslijed poremećaja imunološkog sustava. Počinju se stvarati antitijela koja uništavaju beta stanice, stanice gušterače koje proizvode inzulin i tijelo ga više ne može samo proizvoditi.

Inzulin je ključan hormon za funkciju ljudskog tijela, a nedostatak istog u organizmu može dovesti do dijabetičke ketoacidoze, jedne od najopasnijih komplikacija dijabetesa. Ako se ne tretira, dovodi do smrtnog ishoda. To se upravo dogodilo i nesretnoj Britanki. Xiao je ignorirao znanstvene dokaze da je osobama s dijabetesom tipa 1 bez iznimke potreban inzulin te je umjesto toga primjenjivao svoju “terapiju” šamarima. Optužen je za ubojstvo iz nehaja.

Prema navodima tužitelja, čvrsto je vjerovao da su terapije, poput one inzulinske, otrov. Xiao je također prethodno bio osuđen za ubojstvo iz nehaja u Australiji nakon što je šestogodišnji dječak s dijabetesom tipa 1 prestao uzimati inzulin prema njegovim uputama i umro tijekom radionice oko 17 mjeseci prije smrti Britanke.