Saborska liječnica o čovjeku koji se zapalio na Markovu trgu: 'Naočale koje je imao potpuno su se istopile, bilo je kao na Kornatima'

Bojali su se sadržaja vrećice koju je spominjao, ali provjerila ju je policija

FOTO: N1

Saborska liječnica Gordana Štajminger dala je izjavu medijima o muškarcu koji se jutros zapalio na Markovom trgu. Kazala je da su dobili poziv iz ureda premijera te da je na teren poslala mlađu liječnicu i medicinsku sestru. “Bio je u teškom stanju, na sebi je imao naočale i masku koje su se u potpunosti rastopile”, kazao je.

Bio je, kako kaže, kontaktibilan, te mu je pružena hitna pomoć koja je uključivala opijate koji zaustavljaju teške bolove te 25 litara kisika. Potom je pozvana Hitna kojom je prevezen u zagrebačku Traumu. Upitana što kaže mlada kolegica koja je bila na intervenciji kazala je da je to šok.

“Nije to ugodno. To je takav šok bio da smo nakon toga imali još dvije-tri intervencije s novinarima kojima je pozlilo gledajući tu scenu”, rekla je. “To vam je scena ista kao što se događalo na Kornatima kada su ljudi gorjeli”, rekla je.

U vrećici su bile stvari

Potvrdila je da su opekline četvrtog stupnja dodavši da je to vrlo ozbiljno stanje. “On je na intenzivnoj, tamo će ga pratiti”, kazala je. Ispričala je da je sve što je muškarac govorio bilo: “Vrećica, vrećica.” “Disao je i imao tlak, ali su vitalni parametri pokazivali da je životno ugrožen”, dodala je.

Bojali su se, kaže, sadržaja vrećice koja je bila sa strane, da se možda ne radi o nekom eksplozivu. No, dodala je i da su to vatrogasci provjerili i da su u njoj bile samo neke stvari.

‘Premijer je odmah izašao’

Iznijela je svoje mišljenje da ovaj incident nema političku pozadinu, već da se radi o osobnoj tragediji.

“Mislim da nema političku pozadinu, ali nikad se ne zna, policija će ispitati cijelo stanje”, rekla je.

“Premijer je odmah izašao, koordinirao je cijelu akciju, nazvao ministra, sve je iskoordinirano kako treba, na vrijeme i brzo”, zaključila je.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)