S Rebra preklinju Zagrepčane: 'Dajte da bar danas poštedimo Hitnu dolazaka koji nisu nužni, zbog hakera hodamo u betonskim čizmama'

KBC Zagreb pokušava sanirati posljedice hakerskog napada

FOTO: Screenshot HRT

Klinički bolnički centar Zagreb od jutros je meta kibernetičkog napada. Iz bolnice su priopćili da su zbog dodatnih provjera ugašeni svi sustavi te da će zbog zaštite građana biti uključeni tek kada se uvjere u njihovu ispravnost.

“Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno”, rekao je pročelnik hitnog prijma Ivan Gornik za HRT.

‘Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati’

Rekao je kako ne može procijeniti koliko će pacijenti morati čekati, ali naglasio je da će dio pokušati preusmjeriti u druge bolnice. “Nadam se da ćemo dio pacijenata uspjeti preusmjeriti u druge bolnice. Životno ugroženi pacijenti se mogu zbrinuti inicijalno, a većina stvari se može odraditi, samo puno sporije. Ako svedemo obradu na samo nužnu i najhitniju, onda ti neće čekati jer će dobiti ono što trebaju s malim zakašnjenjem”, rekao je.

Naglasio je kako u prosjeku kroz hitni prijam dnevno prođe oko 400 ljudi. Rekao je da do sada nisu doživjeli kibernetički napad, ali da su imali slične kratkotrajne ispade informacijskog sustava, što bi se brzo riješilo.

“U interesu pacijenata koji su stvarno bolesni, da barem danas poštedimo Hitnu dolazaka bez prave nužnosti i ozbiljnog problema, a ove koji dođu, molim za strpljenje jer ‘hodamo u betonskim čizmama’. Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati”, poručio je.

‘Nije došlo do curenja podataka’

Maloprije je na konferenciji za medije pomoćnik ravnatelja Milivoj Novak rekao da “nitko neće biti poslan doma jer se srušio sustav”.

“Recimo, laboratorij radi, ali ljudi moraju puno više pisati nego što smo svi naviknuti. Najbitnije je da hitna služba funkcionira. Svi će biti zbrinuti, ali će trajati malo duže”, rekao je.

“Mi dosad nismo imali kibernetičke napade. Angažirali smo ljude koji se bave informatičkom sigurnošću. Vidimo da se oni događaju svugdje i svakome, ako su ušli u Pentagon, naravno da mogu oboriti i nas. Taj strah postoji već dugo, tako da nismo iznenađeni. Bilo je pitanje kad će se dogoditi”, dodao je. Naglasio je da su podaci pacijenata sigurni i da nije došlo do curenja podataka.