Rimčev direktor: 'U Zagrebu gradimo tvornicu za robotaksije, potpisali smo ugovor s 11 gradova u EU-u, Britaniji i Bliskom istoku'

Proizvodni pogon gradit će se u južnom dijelu Zagreba

26.06.2024., Zagreb, Kerestinec - U Rimcevom kampusu u Kerestincu predstavljen je projekt robotaksija koji razvija jedna od kompanija u ekosferi Mate Rimca. Projekt robotaksija vodio se pod imenom Project 3 Mobility no ime je promijenjeno u Verne. Robotaksiji bi, prema planu, do 2025. godine trebali zapoceti s prijevozom putnika u Zagrebu. ZA ostvarenje projekta dobivena je ukupona investicija od Europske unije u iznosu od 180 milijuna eura, a za projekt robotaksija financirali su sa 100 milijuna eura i drugi investitori. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je u Rimčevom kampusu u Kerestincu danas predstavljen robotaksi, koji se zbog tehničkih teškoća čak dvaput nije odazvao na poziv da se doveze do pozornice, iz tvrtke Verne stiglo je priopćenje u kojem najavljuju gradnju dvaju pogona za robotaksije.

Izvršni direktor Vernea Marko Pejković kaže da je “mothership” dom u kojem se brinu o njihovim vozilima. “Ovdje se vozila Verne svakodnevno pregledavaju, svakodnevno održavaju, svakodnevno čiste i pune kako bi uvijek bila sigurna, čista i spremna da vas odvezu u novu avanturu. Prvi mothership gradit će se u Zagrebu, pored našeg sjedišta u Buzinu”, rekao je i najavio da počinje gradnja proizvodnog pogona u Zagrebu.

Verne u Britaniji, Njemačkoj i na Bliskom istoku

“Lokacija proizvodnog pogona bit će u južnom dijelu Zagreba. Ovdje će se naša vozila sastavljati, kalibrirati i testirati. Ovaj proizvodni pogon stavit će Hrvatsku na kartu kao zemlju koja potiče razvoj ključnih tehnologija budućnosti koje će donijeti brojne dobrobiti zajednici i stvoriti značajan napredak u smjeru digitalnih i zelenih tehnologija”, govori Pejković.

U priopćenju iz Vernea, tvrtke koja se do prije nekoliko dana zvala Project 3 Mobility, kažu da će prva usluga robotaksija biti pokrenuta u Zagrebu, a nakon Zagreba će Verne biti dostupan i u drugim europskim gradovima, najprije u Velikoj Britaniji i Njemačkoj te na Bliskom istoku. Kažu da su već potpisali ugovore s 11 gradova u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji i Bliskom istoku, a pregovori se vode s više od 30 gradova u svijetu.