Rebro i dalje u totalnom informatičkom kolapsu, angažirano 100 stručnjaka, zasjeda krizni stožer: 'Hakirao nas je netko jako iskusan'

Zbog kibernetičkog napada jutros su ugašeni svi sustavi u KBC-u Zagreb

19..06.2024., Zagreb- Zgrada Klinickog bolnickog centra Zagreb. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Na otklanjanju poteškoća nakon hakerskog napada na Klinički bolnički centar Zagreb radi stotinjak stručnjaka, no problem još uvijek nije riješen, javlja HRT-ova novinarka Ruža Ištuk i dodaje da pacijenti nisu ugroženi. Sastao se i krizni stožer KBC-a. Dio pacijenata preusmjeren je tijekom jutra na druge zagrebačke bolnice, ali i među njima ima onih koji su nervozni jer su došli iz drugih dijelova Hrvatske, a na kraju nisu mogli obaviti potrebne preglede. Iz bolnice ih sve mole za strpljenje.

Još uvijek se ne zna tko stoji iza hakerskog napada, no HRT neslužbeno doznaje kako se sumnja da je riječ o iskusnom hakeru.

Podsjetimo, KBC Zagreb jutros je netko hakirao, zbog čega su ugašeni svi sustavi, a iz bolnice su objavili da će biti uključeni tek kada se uvjere u njihovu ispravnost. “Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno”, objasnio je jutros pročelnik hitnog prijema Ivan Gornik za HRT.

‘Nikoga nećemo poslati doma’

Rekao je kako ne može procijeniti koliko će pacijenti morati čekati te da se većina stvari može odraditi u KBC-u, no znatno sporije nego inače. “U interesu pacijenata koji su stvarno bolesni, da barem danas poštedimo Hitnu dolazaka bez prave nužnosti i ozbiljnog problema, a ove koji dođu, molim za strpljenje jer ‘hodamo u betonskim čizmama’. Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati”, poručio je.

Javnosti se obratio i pomoćnik ravnatelja Milivoj Novak koji je kazao da “nitko neće biti poslan doma jer se srušio sustav”. Kazao je i da je ovo prvi kibernetički napad na bolnicu. “Vidimo da se oni događaju svugdje i svakome, ako su ušli u Pentagon, naravno da mogu oboriti i nas. Taj strah postoji već dugo, tako da nismo iznenađeni. Bilo je pitanje kad će se dogoditi”, dodao je. Naglasio je da su podaci pacijenata sigurni i da nije došlo do curenja podataka.