Ravnatelj splitskog KBC-a dao ostavku. Navodno je sve rezultat pritiska Upravnog vijeća koje je postavio Beroš

Odlazi dvije godine prije kraja mandata

09.10.2023.-Split- Sluzbeno otvaranje radova na helidromu KBC-a Split. Obilazak helidroma,  konferencija za novinare. Na konferenciji ce govoriti ministar zdravstva Vili Beros, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujevic i ravnatelj KBC-a Split Julije Mestrovic. Helidrom KBC-a Split je u sustavu organizacije zbrinjavanja zivotno ugrozenih pacijenata najvazniji medicinski helidrom u Hrvatskoj. Godišnje se izvede oko 500 helikopterskih transporta, osobito pacijenata s otoka. Nakon rekonstrukcije sadrzavat ce svu najsuvremeniju opremu i signalizaciju za dnevne i nocne letove, a omogucit ce i medjunarodnu certifikaciju. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split Julije Meštrović odlučio je otići s čela druge najveće bolnice u Hrvatskoj, dvije godine prije kraja mandata. Upravnom vijeću ove bolnice Meštrović je uputio dopis kojim traži svoje razrješenje s datumom 10. srpnja, kada planira otići u mirovinu.

Riječ je o rezultatu višemjesečnog pritiska Upravnog vijeća bolnice postavljenog od strane ministra zdravstva Vilija Beroša, piše Tportal. Meštroviću je Upravno vijeće u proteklom razdoblju u više navrata blokiralo izbor najbližih suradnika, pokušalo je utjecati na rad Povjerenstva za unutarnji nadzor i, mimo ovlasti, voditi kadrovsku politiku u KBC-u. Time je ravnatelju bolnice rad bio otežan i gotovo onemogućen u takvim okolnostima, piše taj portal.

Splitska bolnica, za razliku od one u Osijeku, Rijeci i drugim gradovima, a posebno u Zagrebu, nije na listi bolnica u koje će država, kako se predviđa, dugoročno ulagati sredstva. Iako je Meštrović u dobrim odnosima s državnom vlasti i u medicinskim krugovima, on je jedini ravnatelj u velikim hrvatskim bolnicama koji formalno nije član HDZ-a.

Svoj odlazak najavio suradnicima

Svoj odlazak s mjesta ravnatelja Meštrović je već najavio dijelu suradnika u splitskoj bolnici i ministarstvu, a odlazak je potvrdio i za Tportal, bez obrazlaganja razloga. Njegova odluka iznenadila je djelatnike bolnice koju je vodio i čiju podršku uživa.

O smjeni ravnatelja prvi put se pisalo u travnju prošle godine kad je došlo do iznenadne promjene na čelu Upravnog vijeća. Tada je smijenjen dotadašnji predsjednik Jugoslav Bagatin i postavljen 41-godišnji Mate Petričević koji je zaprijetio smjenom Meštrovića hvaleći se podrškom ministra Beroša.

Već nekoliko dana kasnije nastao je problem oko imenovanja zamjenika ravnatelja bolnice, a sve se nastavilo trzavicama unutar samog Upravnog vijeća. KBC Split je dosad pozitivno poslovao i ostvarivao rezultate iznad limita HZZO-a kao samo jedna od tri hrvatske bolnice.