Ravnatelj Rebra za Telegram tvrdi: 'Nismo zataškavali legionelu, sve smo prijavili HZJZ-u još u travnju'

'Inspekcija HZJZ-a na Rebro je prvi put stigla 22. travnja', kaže Ćorušić

„Nismo zataškavali legionelu”, kaže za Telegram ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić. Prema njegovim riječima, u travnju su kod preminule pacijentice posumnjali na legionelu te odmah obavijestili Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je naložio potrebne mjere.

Kako dalje tvrdi, prvi je put inspekcija HZJZ-a na Rebro stigla 22. travnja te je provedeno uzorkovanje vode na odjelu na kojem je bila hospitalizirana pacijentica.

Ćorušić ističe kako je potrebno 10 dana da se legionela laboratorijski potvrdi. “HZJZ nam je dao privremeni naputak da kroz sustav puštamo vodu zagrijanu do 50 stupnjeva Celzija i to smo provodili.”

Provedena pasterizacija

U međuvremenu se legionela pojavila kod još petero pacijenata. “Ponovno smo obavijestili HZJZ koji nam prošlog tjedna daje naredbu da vodu grijemo na 75 stupnjeva i puštamo u cijelom kompleksu. I to smo provodili”, govori dalje.

Oboljelo je šestero pacijenata, od toga na žalost je troje preminulo. Ravnatelj ističe kako svi preminuli pacijenti bili imunokompromitirani. “Riječ je o ozbiljnim bolesnicima i teško je reći je li legionela bila uzrok smrti.” Ćorušić kaže da nastavljaju s pasterizacijom, te da redovito mijenjaju perlatore na slavinama i tuševima. Sve zasad poznate detalje ovog iznimno neugodnog slučaja možete pronaći ovdje.

U međuvremenu se oglasio KBC Zagreb. “Krajem travnja ove godine kod imunokompromitirane bolesnice koja je hospitalizirana zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještena na odjel intenzivne medicine, intubirana i strojno ventilirana, izolirana je legionela iz aspirata dišnih puteva. Bolesnica je nažalost preminula.”

Daljnje mjere prevencije

U priopćenju navode da su odmah po dospijeću nalaza obavijestili nadležnu epidemiološku službu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz naputak daljnjih mjera prevencije. “Potvrđeno je uredno provođenje “antilegionela programa” od tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica “perlatora” na slavinama.

Nakon toga je izolirana još kod petero bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti, (bolesnici oboljeli od uznapredovalih malignih bolesti, od kojih su nažalost dvije osobe preminule). Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom legionele.

Prema napucima HZJZ-a, izvršena je kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije legionele na nekim izvorima. Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro”, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.