Ravnatelj DHMZ-a o sustavu obrane od tuče: 'Ta metoda je nefunkcionalna i nepotrebna, a može biti i štetna'

Rekao je da je danas vrhunac ovog toplinskog vala, ali i da nas čeka nastavak toplinskih valova te toplije ljeto od prosjeka

FOTO: screenshot N1

Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Ivan Güttler, u programu N1 televizije govorio je o prvom ovogodišnjem toplinskom valu i kakvo će vrijeme biti u nastavku ljetne sezone.

Rekao je da je danas vrhunac ovog toplinskog vala, ali i da nas čeka nastavak toplinskih valova te toplije ljeto od prosjeka. S obzirom na to da toplinski valovi traju duže vrijeme, posebno je opasno kad nakon vrućeg perioda stigne hladna fronta.

“Takav hladan zrak, kad je i vlažan, vrlo brzo se destabilizira i nastaju konvektivni oblaci. Takvi konvektivni oblaci mogu donijeti četiri problema: probleme s velikim količinama oborina, sa snažnim vjetrom, grmljavinskim nevremenom i s tučom”, rekao je.

Sustav obrane od tuče

Podsjetio je i na lanjsku oluju u Zagrebu. “Sve je više vodene pare u toplijoj atmosferi i ona je hrana za oblake i oluje koje bi nastali prirodnim putem. Ono što se lani dogodilo u Zagrebu i ostatku kontinentalne Hrvatske događalo se i u prošlosti, ali očekujemo atmosferu s više energije i više vodene pare te da ćemo nažalost takve situacije imati i češće”, rekao je.

Güttler je komentirao i sustav obrane od tuče. Kaže kako je ta metoda djelovanja na tuču nefunkcionalna, nepotrebna i postoje indikacije da može biti štetna u nekim ekstremnim situacijama.

“Kemijski reagens se unosi u atmosferu kako bi se pokušalo smanjiti tuču, ali istraživanja iz 1970-ih u Italiji, Švicarskoj i SAD-u nisu utvrdila uspješnost te metode, nisu dala nekakvu podlogu da se koristi operativno u tim zemljama. Na istoku Europe napravljena je greška i ušla je u primjenu bez da je bila dovoljno testirana. Kao da netko mora piti lijek za visoki tlak koji nije prošao sve faze kliničkog testiranja”, rekao je.