Proruski hakeri ogradili se od napada na Rebro: 'Ne diramo zdravstvo. Ali, Hrvati bi se trebali zapitati o svojoj rusofobnoj vladi'

Tvrde da nisu stajali iza napada na zdravstvene ustanove ni u Hrvatskoj ni u bilo kojoj drugoj zemlji

19..06.2024., Zagreb- Zgrada Klinickog bolnickog centra Zagreb. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Proruski hakeri iz skupine NoName057, koja je nedavno preuzela odgovornost za kibernetički napad na neke od hrvatskih institucija, u petak su na Telegramu demantirali da oni stoje iza napada na KBC Zagreb.

“Nismo sudjelovali u napadu na medicinske ustanove u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Naš princip je da ne diramo zdravstvo. Borimo se protiv rusofobnih vlasti, a ne protiv civila”, kažu u objavi u čijem nastavku zatim prozivaju Vladu i institucije.

“No činjenica je da hrvatski dužnosnici ne mogu zaštititi svoju internetsku infrastrukturu u području medicine, ali pronalaze novac za sponzoriranje Banderovih pristaša, trebala bi izazvati pitanja hrvatskih građana prema njihovoj rusofobnoj vladi”, kaže hakerska skupina. Pod Banderovim pristašama hakeri podrazumijevaju ukrajinske paravojnike koji su surađivali s nacističkom Njemačkom, a na čijem je čelu bio Stjepan Bandera.

Srušili stranice Ministarstva, Porezne, HNB-a…

Podsjetimo, u Hrvatskoj su u srijedu i četvrtak žrtve hakerskih napada bili KBC Zagreb i nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu, no ovi hakeri su odgovornost preuzeli za sve, osim za napad na Rebro.

screenshot Telegram

Na stranici skupine na Telegramu kanalu objavljene su fotografije srušenih stranica spomenutih institucija. “Prošlo je dosta vremena otkako smo bili u Hrvatskoj i odlučili smo se podsjetiti”, navodi se u objavi. Prema podacima na dvije društvene platforme, skupina je proteklih dana, osim u Hrvatskoj, srušila niz stranica u Ukrajini, Austriji, Belgiji, Cipru, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Radi se o proruskoj hakerskoj skupini koja se prvi put pojavila u ožujku 2022. godine i od tada, prema vlastitim tvrdnjama, napada internetske stranice državnih institucija, medija i privatnih tvrtki u Ukrajini, Europi i SAD-u.