Službena presica o nestanku struje: 'Navodno je došlo do ispada na dalekovodu između Grčke i Albanije'

'Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od njega'

21.06.2024., Zagreb - U prostorijma Hrvatskog operator prijenosnog sustava ministar Ante Susnjar dao izjavu za medije o nestanku struje u Dalmaciji. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon što je Dalmacija ostala bez struje na više od sat vremena, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS, Danko Blažević, stao je pred novinare s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom.

Blažević je kazao da je struja u Dalmaciji nestala oko 12.24 te da se u Europi za istragu ovakvih incidenata osnivaju ekspertni paneli zaduženi za izradu izvješća o poremećaju. “Predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci, a to pokazuje da su istrage jako kompleksne. Iako imamo preliminarne podatke, bilo bi neodgovorno da iznosimo bilo što”, kazao je.

Na pitanje novinara što govore preliminarne informacije, Blažević je kazao da je navodno došlo do ispada na dalekovodu između Grčke i Albanije, ali da to ne može tvrditi sa sigurnošću jer je sve u sferi nagađanja. Kazao je i kako potrošnja nije razlog za nestanak struje.

Zašto Hrvatska ovisi o Crnoj Gori?

“Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od njega”, kazao je. Novinari su ga pitali zašto Hrvatska ovisi o Crnoj Gori, a Blažević je odgovorio da je cijeli elektroenergetski sustav kontinentalne Europe uvezan. “To ima prednosti i mane.” Ustvrdio je i da se u teoriji cijela Europa može raspasti po pitanju električne energije.

Prokomentirao je i navode da se ovakav raspad elektroenergetske mreže u tri države dogodio prvi put u povijesti. “U ratno vrijeme je Dalmacija 73 puta ostala bez napajanja jer je u to vrijeme bila podložna takvim poremećajima. Nije se odavno dogodilo, ali događaju se veliki raspadi. Čitali ste, Ekvador cijeli, 18 milijuna ljudi ostalo bez struje, pa raspad Italije kad je ostala bez napajanja”, kazao je.

Dodao je kako vjeruje da se ovakvo što više neće ponoviti. Podsjetimo, današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju.