Podignuta optužnica protiv strojovođe koji je skrivio sudar dva teretna vlaka kod Križevaca

Optužnica je podignuta 2. svibnja

12.08.2021., Krizevci - I nakon 30-ak sati od velike zeljeznicke nesrece svi radnici imaju pune ruke posla kako bi sto prije osposobili tracnice za nastavak zeljeznickog prometa. Plan je da se pruga rascisti do popodnevnih sati ili najkasnije sutra ujutro. rPhoto: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg strojovođe koji se tereti da je u kolovozu 2021. godine, u blizini mjesta Majurec kod Križevaca, skrivio sudar dva teretna vlaka. U ranim jutarnjim satima je došlo do teške željezničke nesreće u kojoj su ozlijeđene dvije osobe – strojovođe dva vlaka koja su sudjelovali u nesreći.

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 2. svibnja ove godine protiv jednog od njih, 47-godišnjaka, podiglo optužnicu “zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem posebnih vrsta prometa”.

Prema pisanju medija, optuženi strojovođa je upravljao kompozicijom u vlasništvu tvrtke Enna Transport koja se zabila u kompoziciju vlaka HŽ Carga, koji je zbog kvara stajao na pružnom prijelazu.

Tražio je dozvolu za prolazak kroz crveno

Okrivljenog 47-godišnjaka tereti se da je 11. kolovoza 2021. godine, kao strojovođa lokomotive prvog teretnog vlaka, s priključenih 19 vagona, zaustavio vlak ispred signala pred koji je došao, pri čemu je signal pokazivao znak za zabranjenu vožnju.

Tereti ga se da je službenim mobitelom kontaktirao prometnika željezničkog kolodvora tražeći dozvolu za prolazak kroz crveno svjetlo, nakon čega je nastavio upravljati vlakom iako od prometnika nije dobio dozvolu za prolazak vlaka.

Potom je, prema optužnici, prednjim dijelom lokomotive udario u kraj zaustavljenog drugog teretnog vlaka koji se se sastojao od lokomotive i 17 vagona, uslijed čega je došlo do izlijetanja i oštećenja lokomotive i vagona prvog teretnog vlaka, kao i oštećenja željezničke pruge i elektroinstalacija. Tužiteljstvo ističe da je u prometnoj nesreći prouzročena šteta u iznosu od oko 6,8 milijuna eura, dok je strojovođa drugog teretnog vlaka zadobio tjelesne ozljede.