Pobuna na otoku Kaprije. Mještani blokirali pristajanje trajekta, nitko od putnika nije se iskrcao

Projekt je financiran europskim novcem pa ako se luka ne bude koristila taj će se novac morati vratiti

Screeenshot: HRT

Stanovnici Kaprija prosvjedovali su protiv pristajanja trajekta na novoj rivi, završenoj još prije godinu dana, jer novo pristanište ne smatraju završenim sve dok se ne obnovi i pristupna cesta. U pitanju je projekt financiran europskim novcem pa ako se luka ne bude koristila taj će se novac morati vratiti.

Blokirali su rivu i s kopna i s mora te nitko od putnika nije iskrcao. Prekinuli su trajektnu liniju 532 koja je od trebala pristajati na novi gat. “Mi ne možemo dovoditi u rizik nikoga”, kazao je zapovjednik broda Tanis Seršić za HRT.

Trajekt nije uopće uspio pristati

Ovo nije prvi put da mještani prosvjeduju, prije gradnje pisali su peticije, a poslije počeli s okupljanjima. Kažu da je bez izgradnje pristupne ceste milijunski projekt propala investicija. Međutim, ne misle svi jednako. “Što je ovo? Ovdje treba biti policija, treba biti lučka uprava. Mislim, ometanje prometa. Ja se moram iskrcati, ali podržavam otočane u potpunosti. I ne želim da ta nova riva stupi u funkciju”, rekla je mještanka Željana Brkić.

Budući da trajekt uopće nije pristao na njihovu otoku, ni na novoj ni na staroj rivi, teško bolesni i djeca, stvari, namirnice, iskrcali su se na Žirju. “Naš gradonačelnik je nama obećao da će se napraviti pristupni putevi u isto vrijeme kad dođe riva. Međutim – ništa od toga nema”, kaže otočanin Miroslav Radovčić.

‘Vlada nesloga oko sporne ceste’

Lokalne vlasti nisu htjele stati pred kamere HRT-a, ali su u pisanom odgovoru rekli da među otočanima vlada nesloga oko sporne ceste. No sloge je išak dovoljno za nastavak blokade luke. “I sutra će biti prosvjed, doći ćemo ovdje po ljude – ljudi trebaju znati da ćemo mi dolaziti po ljude u Žirje pa ako ide, ide”, dodao je Miroslav.

Ako se novo pristanište uopće ne bude koristilo, Lučka uprava morat će vratiti sva dodijeljena bespovratna sredstva. “To je tih 3,2 milijuna eura, odnosno 24 milijuna kuna, koliko smo potpisali ugovor”, otkrila je Jadranka Fržop, ravnateljica Županijske lučke uprave.

Smatrajući da su grubo prekršena njihova građanska prava, prosvjednici su o svemu izvijestili i pučku pravobraniteljicu.