Penava o gazitelju biciklista u Vojniću: 'Bilo gdje u Europi to bi se nazvalo terorizmom, ali kod nas još živi velikosrpski duh'

'Očito je kako se radi o napadu iz mržnje prema svemu što je hrvatsko', kazao je predsjednik DP-a

FOTO: Pixsell

Domovinski pokret (DP) oštro je u ponedjeljak u priopćenju osudio “teroristički napad na sudionike biciklističkog maratona ‘Putevima 110. brigade'”, koji se dogodio u subotu, ocijenivši temeljem navoda očevidaca da se “očito radi o napadu iz mržnje prema svemu što je hrvatsko”.

“Prema navodima očevidaca okidač za napad bile su šahovnice na odjeći biciklista te je očito kako se radi o napadu iz mržnje prema svemu što je hrvatsko. Vrijeme je da se prestanemo podcjenjivati te da budemo jasni pri ocjenjivanju ovakvog događaja koji bi u bilo kojem gradu u Europi, a govorimo o namjernom zalijetanju vozila u ljude, bio okarakteriziran kao teroristički napad”, poručili su iz DP-a.

Nepreciznom opisu ovoga događaja, dodaju iz DP-a, dodatno doprinose medijski napisi koji uporno izbjegavaju događaj staviti u pravi kontekst te pronalaze opravdanja za počinitelja, a u potpunosti izostavljaju osudu.

‘Duh velikosrpskog hegemonizma’

Predsjednik stranke Ivan Penava poziva nadležne državne institucije da donesu “rezolutan odgovor kojim će prevenirati ovakve događaje i kojim će poslati poruku nulte tolerancije prema ugrožavanju naših građana i hrvatskog identiteta”.

“Ovaj događaj, uz nedavni događaj u Trpinji kraj Vukovara, kada je 18-godišnji mladić zapalio hrvatsku zastavu, šalje jasnu poruku da je nekadašnji duh velikosrpskog hegemonizma, danas pretočen u politiku ‘srpskog sveta’, i dalje prisutan, što zahtjeva maksimalnu pozornost i odlučnu reakciju”, poručio je Penava te ozlijeđenoj sudionici biciklističkog maratona poželio brz oporavak.

Iz PU karlovačke priopćeno je jučer da je 44-godišnji vozač automobila austrijskih registracija u subotu oko 14 sati u Biljegu na području Vojnića namjerno naletio na grupu biciklista na parkiralištu ugostiteljskog objekta, nakon čega je pobjegao. Teško ozlijeđena 46-godišnja žena prevezena je u bolnicu, a počinitelj ubrzo uhićen i uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Trideset dana istražnog zatvora

Karlovačka sutkinja odredila je 30 dana istražnog zatvora osumnjičenom 44-godišnjaku. Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić Hini je potvrdila da je 30 dana istražnog zatvora odredila zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ranije je izvijestilo da je po primitku policijske kaznene prijave ispitalo osumnjičenog za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Pijan autom pokosio bicikliste

Muškarca se, podsjetimo, sumnjiči da je na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području Vojnića s 2,76 promila alkohola u organizmu automobilom krenuo unazad i prednjim dijelom udario u drvenu konstrukciju terase kafića na kojoj je bilo više osoba.

Zatim se vožnjom unatrag udaljio od terase i potom vožnjom naprijed prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase pri čemu je jedna osoba zadobila prijelom bedrene kosti. Sumnjiče ga da je nakon toga vozilom udario u parkirane bicikle i vukao ih po parkiralištu te se potom udaljio.

“Ovo državno odvjetništvo će u okviru svoje nadležnosti poduzeti tijekom daljnjeg postupka zakonom predviđene radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja”, napomenuli su iz državnog odvjetništva.