Papa Franjo opet upotrijebio uvredljivu riječ za LGBT osobe. Za to se već jednom ispričavao

Prema ANSA-i, Franjo je u utorak ponovio tu riječ na susretu s rimskim biskupima

Pope Francis presides over the Corpus Christi ceremony outside Saint Mary Major basilica after a procession arrived from Saint John in Lateran basilica, on June 2, 2024 in Rome. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo je ponovno upotrijebio vrlo uvredljivu riječ za homoseksualne osobe za što se već ispričao prošli mjesec, izvijestila je u utorak novinska agencija ANSA.

Talijanski mediji pripisali su Papi riječ “frociaggine”, vulgarnog izraza na talijanskom jeziku koji se ugrubo prevodi kao “pederluk”, kada se 20. svibnja iza zatvorenih vrata sastao s talijanskim biskupima.

‘Pederluk se osjeti u zraku u Vatikanu’

Prema ANSA-i, Franjo je u utorak ponovio tu riječ na susretu s rimskim biskupima, rekavši da se “pederluk osjeti u zraku Vatikana” i da bi bilo bolje da se mladićima homoseksualnih sklonosti ne dopusti ulazak u sjemenište.

Zamoljen za komentar te vijesti, vatikanski ured za medije uputio je na priopćenje sa sastanka u kojem se kaže da je Papa ponovio potrebu da se prigrle gay ljudi u Crkvi no da se zadrži oprez prema njima kad postaju sjemeništarci.

Ranije se zalagao za otvoreniji pristup prema LGBT zajednici

Nakon što je pogrdan izraz za gay osobe upotrijebio prvi put, novine Corriere della Sera citirale su anonimne biskupe koji su bili u prostoriji i sugerirali da Papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv.

Franjo (87) je tijekom svoga 11-godišnjeg pontifikata zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. Na početku svog papinstva 2013. je rekao: “Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?” i prošle je godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove, što je izazvalo otpor konzervativnog svećenstva.

Neki vatikanski promatrači kažu da mu posljednji potezi podrivaju autoritet i otvaraju pitanja o njegovim stvarnim uvjerenjima i reformama koje je imao na umu za Crkvu.