Papa Franjo ispričao se zbog homofobnog ispada, iz Vatikana poručili: 'Nije imao namjeru uvrijediti'

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni oglasio se nakon jučerašnje Papine izjave

Pope Francis presides the weekly general audience on March 20, 2024 at St Peter's square in The Vatican. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
FOTO: AFP

Talijanski mediji jučer su pisali da je papa Franjo upotrijebio vrlo pogrdan izraz za pripadnike LGBT zajednice tijekom zatvorenog sastanka s talijanskim biskupima, na kojem je ponovio da homoseksualcima ne bi trebalo dopustiti da postanu svećenici.

La Repubblica i Corriere della Sera citirali su papu, koji je navodno kazao da su sjemeništa već prepuna “frociaggine”, vulgarnog talijanskog izraza koji se grubo prevodi kao “pederčina”.

“Papa nikada nije imao namjeru uvrijediti ili se izraziti homofobnim izrazima, te se ispričava onima koji su bili uvrijeđeni korištenjem izraza, kako su drugi izvijestili”, priopćio je danas glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni, piše AP. Bruni je rekao da je Franjo “svjestan” informacija objavljenim u medijima te je ponovio da i dalje ostaje predan Crkvi koja je otvorena za sve i u kojoj “nitko nije beskoristan ni suvišan, Crkvi u kojoj ima mjesta za svakoga”.

Otvoreniji pristup LGBT zajednici

Papa Franjo (87) dosad je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. Na početku svog papinstva 2013. je rekao: “Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?”, dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu reakciju konzervativne struje.

S druge strane, na susretu s talijanskim biskupima 2018. rekao im je da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbiju sve moguće homoseksualce.

U dokumentu iz 2005., objavljenom pod Franjinim pokojnim prethodnikom Benediktom XVI., Vatikan je rekao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su jasno “nadvladali homoseksualne sklonosti” tijekom najmanje tri godine.