Ovako je izgledala jahta u vlasništvu tajkuna koja je izgorjela u Makarskoj. Što dosad znamo o slučaju?

Jahta Acceptus dugačka je 34, široka sedam metara, te sadrži pet luksuznih apartmana za 12 gostiju

FOTO: Katalog/Marko Jelavić

Nadležne službe u Makarskoj rade na sanaciji luksuzne jahte Acceptus na kojoj je sinoć prije ponoći izbio požar. U tom trenutku na jahti je spavalo troje članova posade koje su Makarani uspjeli probuditi, a svi su pobjegli s broda bez ozljeda.

Vatrogasci su kroz cijelu noć i tijekom današnjeg dana gasili požar na jahti, a gasitelji su u pomoć pozvali i bager koji je morao razbiti dio broda kako bi se pristupilo izvoru požara i ugasilo buktinju do kraja. Jahta je gotovo u potpunosti izgorjela, a šteta je milijunska.

Luksuzni apartmani i gomila sadržaja

Jahta Acceptus dugačka je 34, široka sedam metara, te postiže brzinu od 27 čvorova. 2011. izgrađena je u talijanskom brodogradilištu Custom Line, a 2023. remontirana. Izradu interijera potpisuje talijanski dizajner Zuccon.

Može primiti do 12 gostiju u pet luksuznih apartmana, od kojih su dva master apartmana, te svaki od njih ima svoje kupaonice, a o gostima se brine šest članova posade. Na njoj se također nalazi sunčalište i jacuzzi, te je u potpunosti klimatizirana i ima pristup internetu.

Također, posjeduje i razne sadržaje za zabavljanje na moru, poput dva omanja glisera, dva jet-skija, daski za wakeboarding, podvodnih plovila, skija za vodu, opreme za ronjenje te tobogana za spuštanje u more. Prema podacima pojedinih agencija koje iznajmljuju ovu jahtu, njezin najam u špici sezone tijekom ljeta košta 99 tisuća eura, dok u ostatku sezone iznosi 85 tisuća eura.

Tajkun iz Širokog Brijega iznajmljivao jahtu

Jahta je plovila pod zastavom Malte te je u charteru, a matična luka joj je ona u Makarskoj. U vlasništvu je tajkuna iz Širokog Brijega koji se u Makarskoj bavi stanogradnjom, a ovu luksuznu jahtu daje u najam. Acceptus je pod malteškom zastavom u luku uplovio oko 12 sati prije požara, sa šestero gostiju koji su je i unajmili.

O požaru na jahti oglasili su se i iz Grada Makarske, navodeći da je tijekom gašenja požara plovilo potonulo na bok, a zbog male dubine dio plovila je ostao iznad površine. “Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen. Sve gradske službe i vatrogasci su na terenu. Požar je pod kontrolom, a brod je ograđen plutačama za slučaj izlijevanja no nadamo se da do toga neće doći.

Vatra i dim još uvijek stvaraju neugodnosti građanima koje ovim putem molim da se ne približavaju kako bi službe mogle odraditi svoj posao. Olupina je u samom središtu grada pa se nadamo kako će biti ugašena i uklonjena što prije, ali u ovom trenutku je najvažnije da nitko nije ozlijeđen”, kazao je gradonačelnik Zoran Paunović koji je noć proveo s hitnim službama na terenu. Uzrok požara će utvrditi policija nakon očevida.

U more postavljene brane zbog goriva

Podsjetimo, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sinoć je u 23:10 dobila dojavu o požaru na jahti. Na teren su odmah, uz policiju, izašli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Makarska koji su osiguravali kopneni pristup požarištu, dok je pomorska vatrogasna jedinica JVP Kaštela gasila požar iz mora.

Pomorska vatrogasna jedinica oko jahte je preventivno postavila brane zbog goriva u brodskim spremnicima. Zbog velike količine utrošenih protupožarnih sredstava i vode opožarena motorna jahta djelomično je potonula bočnom stranom na dubinu od oko 6 metara.

Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavilo je da će ispostava lučke kapetanije Makarska nastaviti s očevidnim radnjama u suradnji s drugim nadležnim službama, nakon osiguranja požarišta.