Ovako izgleda Rimčev robotaksi koji ne vozi, a za njega je dobio 180 milijuna eura. Plenković prvi sjeo u njega

Na prezentaciji robotaksija već su se pojavili prvi problemi

26.06.2024., Zagreb, Kerestinec - U Rimcevom kampusu u Kerestincu predstavljen je projekt robotaksija koji razvija jedna od kompanija u ekosferi Mate Rimca. Projekt robotaksija vodio se pod imenom Project 3 Mobility no ime je promijenjeno u Verne. Robotaksiji bi, prema planu, do 2025. godine trebali zapoceti s prijevozom putnika u Zagrebu. ZA ostvarenje projekta dobivena je ukupona investicija od Europske unije u iznosu od 180 milijuna eura, a za projekt robotaksija financirali su sa 100 milijuna eura i drugi investitori. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Robotaksiji pod nazivom Verne danas su prvi put predstavljeni u Rimčevom kampusu u Kerestincu. Na predstavljanju su bili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Plenković je prvi sjeo u robotaksi iz kojeg je zatim pozirao okupljenim fotografima. Tijek događaja na predstavljanju možete pratiti ovdje.

Telegram
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon njega je u vozilo sjeo i Tomislav Tomašević.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Problemi već na prezentaciji

No na prezentaciji se dogodio problem s robotaksijem kada su ga prvo Mate Rimac, a zatim i Adriano Mudri, glavni direktor dizajna u P3, dvaput pozvali, no vozilo se niti jednom nije odazvalo. Zato su gosti do njega morali – odšetati. Izvršni direktor Marko Pejković rekao je da je došlo do problema s kotačem. “Sad rješavaju problem oštećenog kotača”, kazao je.

Tako su prisutni na prezentaciji robotaksija, umjesto vozila, gledali kratki film u kojem su se isticale sve dobrobiti korištenja autonomnog vozila Verne. Inače, Tvrtka Project 3 Mobility, iza koje stoji Mate Rimac, dobila je bespovratnu potporu Nacionalnog plana za opravak i otpornost (NPOO) u iznosu od 179,5 milijuna eura. I to kao jedina hrvatska privatna tvrtka u okviru fonda Europske komisije pokrenutog zbog koronakrize. Novac je dobila za izradu samovozećeg taksija – robotaksija.

Zeljko Lukunic/PIXSELL