Otkriven uzrok eksplozije u kojoj je kod Obrovca poginulo dijete (9) iz Češke? Svjedok tragedije ispričao detalje: 'Bili su u panici...'

Jedan od svjedoka ispričao je da su Hitna i druge službe brzo došle na mjesto događaja

20.06.2024., Obrovac - Dijete poginulo u eksploziji Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

U eksploziji koja se u srijedu navečer dogodila u Obrovcu smrtno je stradalo devetogodišnje dijete, a ozlijeđene su dvije žene u dobi od 34 i 49 godina te 39-godišnji muškarac, svi državljani Češke.

Zadarska je policija objavila da je do eksplozije došlo kada se aktiviralo eksplozivno sredstvo u trenutku kada je automobil zaustavljen na odmorištu zbog kvara. Zadarski list neslužbeno doznaje da se obitelj kamperom zaustavila na autobusnoj stanici Bilišane u smjeru Žegara, a vjeruje se da je eksplodirao plin koji se nalazi u spremnicima.

Svjedok tragedije koji je pomogao Česima

Jedan do svjedoka tragedije za Zadarski je ispričao da je na mjestu događaja vidio dva terenska vozila ispred kojih je stajalo nekoliko osoba koje su na sebi imale tragove krvi. Kaže i da je dijete praktički na licu mjesta poginulo od eksplozije, dok su žene i muškarac ozlijeđeni.

“Pokušao sam se sporazumjeti s Česima, koji su već i ranije pokušali zvati hitnu, ali u toj panici se nisu mogli dobro sporazumjeti s njima pa sam im ja objasnio gdje se to dogodilo. Hitna pomoć i druge službe su brzo došle na mjesto nesreće, a svi ozlijeđeni su bili ispred tih vozila, a ne unutar njih. Oni su mi objasnili da su stali na tom proširenju uz cestu zbog tog što se jedno od vozila pokvarilo”, ispričao je.

Policija: eksplozivno sredstvo bilo u vozilu

Podsjetimo, policija je u četvrtak u jutarnjim satima objavila informacije dosad utvrđene očevidom, no još se utvrđuju okolnosti pod kojima se eksplozivno sredstvo našlo u vozilu. Uslijed eksplozije, na automobilu čeških registarskih oznaka nastala su manja oštećenja.

Ozlijeđene osobe prevezene su u Opću bolnicu Zadar radi pružanja liječničke pomoći. Obje su žene zadržane na daljnjem liječenju, a muškarac je otpušten na kućnu njegu. Zadarski piše da je jedna žena zadobila ozljede trbuha te da je odmah operirana. Stabilno je i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja, a druga je zadobila tešku ozljedu oka te je primarno zbrinuta na Odjelu za oftalmologiju.

Očevid je proveden uz nazočnost zamjenika Županijskog državnog odvjetništva u Zadru koji je naložio obdukciju nad tijelom preminulog djeteta, a policija nastavlja s očevidom i istragom. Županijska cesta na kojoj se eksplozija dogodila i dalje je zatvorena za sav promet, objavila je policija.