Novi, zastrašujući detalji tragedije kod Obrovca. Policija: otac je s djetetom ušao u vojni poligon, dopustio mu da uzme eksplozivno sredstvo

Otac (46) je uhićen, a sumnjiči ga se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti

20.06.2024., Obrovac - Dijete poginulo u eksploziji Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Tragična vijest o smrti djeteta u eksploziji kod Obrovca šokirala je javnost. Obitelj iz Češke bila je na proputovanju Hrvatskom kad im se pokvario automobil u kojemu su, čini se, prevozili eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala i usmrtila dječaka, a još su dvije žene ozlijeđene.

Iako su češki mediji sinoć pisali o tome da je dijete granatu donijelo iz grmlja na odmorištu, pozivajući se na priču oca jedne od ozlijeđenih žena, zadarska je policija objavila detalje očevida kojim je utvrđen drugačiji razvoj događaja.

Naime, sumnja se da je 46-godišnji Čeh, po prethodnom dogovorenom planu obilaska, u srijedu u poslijepodnevnim satima u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na vojni poligon na širem kninskom području. Iako je na ulazu označeno da se radi o opasnom području, navodi policija, on se nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dao djetetu da uzme eksplozivno sredstvo

Policija dalje navodi da je u zabranjeni prostor ušao s djetetom koje je tamo pronašlo eksplozivno sredstvo, a 46-godišnjak mu je dopustio mu da ga uzme i ponese sa sobom. Osumnjičeni je sredstvo zatim osobno stavio u svoj automobil. “Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo. Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede”, potvrdila je policija razvoj događaja.

Kako bi se utvrdila točna vrsta eksplozivnog sredstva i kako je došlo do aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti i bit će proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Također, protiv 46-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te je u zakonskom roku predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske. Sumnjiči ga se za teško kazneno djela protiv opće sigurnosti.