Novi uvrnuti istup Joška Jeličića. Ovog puta je mudrovao o demografiji i kritizirao Modrića

HRT i dalje poziva problematičnog komentatora u svoje emisije

FOTO: Screenshot HRT

Stručni nogometni komentator HRT-a Joško Jeličić za Europsko prvenstvo u Njemačkoj opet je u središtu pozornosti zbog svojih komentara. Jeličić se nakon hrvatskog poraza od Španjolske odlučio osvrnuti na hrvatsku demografiju.

“Sad će opet neki naoštriti tipkovnice nakon ovakvog poraza. Ali postoje demografski podaci koji se mogu lako provjeriti. Najviše beba rodilo se devet mjeseci nakon Oluje i Svjetskog prvenstva 2018. A oni što oštre tipkovnice će teško…”, izjavio je.

Prije toga kritizirao je igru kapetana Luke Modrića koja, kako kaže, nije bila na razini na kojoj je inače. “Otkad gledam utakmice hrvatske reprezentacije, ovo je sigurno bila njegova najlošija izvedba. Bio je potpuno bez energije. I on je toga svjestan”, smatra Jeličić.

‘Hoćemo slati djecu u Afriku?’

Podsjećamo, u četvrtak je Jeličić u HRT-ovoj emisiji uoči Eura imao skandaloznu izjavu o Nepalcima i kolonijalnim silama. “Mi nemamo brzinu, dubinu ni izolacijske igrače. Nemamo jer nam je takva genetika, a nismo bili ni kolonijalna sila. Tko je brz u Španjolskoj? Lamine Yamal i Nico Williams. U Francuskoj neću ni spominjati, a Jérémy Doku u Belgiji”, rekao je.

“Hoćemo slati djecu u Afriku umjesto u Irsku? S obzirom na podatke Hrvatske udruge poslodavaca, projekcija je da će za dvije godine kod nas biti 400.000 Nepalaca, ovih, onih… Ne da nećemo dobiti na brzini, nego ćemo izgubiti na skok-igri”, nastavio je Jeličić.

HRT se ogradio od komentara

Zatim je nastavio govoriti o reprezentaciji Srbije, njezinim šansama na Euru i o izborniku Draganu Stojkoviću Piksiju: “Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutarnjih problema, meni je drago da su oni na natjecanju. Neće biti dosadno, pogotovo ako u prvoj utakmici izgube, što je očekivano. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga i tako… Ono što je njihov problem, njihov izbornik ništa ne donosi toj ekipi”.

Njegovi komentari zazvali su niz kritika u Hrvatskoj, ali i izvan nje, posebno u Srbiji. Reagirao i Fudbalski savez Srbije. “To nećemo komentirati ni danas ni na sljedećim konferencijama za medije, vjerojatno mislite na ovo što se pojavilo. Takve vrste frustracija i takve vrste komentara, to je ispod svake razine i nitko u srpskoj reprezentaciji neće se baviti bilo kakvim i sličnim temama, od danas pa do kraja Eura. To sigurno”, rekao je glasnogovornik Saveza.

HRT se ubrzo ogradio od stavova komentatora kojeg je angažirao. “Ističemo kako stavovi koje je Joško Jeličić iznio u našoj uvodnoj emisiji posvećenoj Europskom prvenstvu u nogometu nipošto nisu stavovi HRT-a”, kazali su iz HRT-ovih komunikacija Jutarnjem.